Ediția a XXVI-a a Concursului de recitare a poeziei ucrainene – etapa județeană

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Elevii timișeni care studiază limba și literatura maternă ucraineană s-au întrecut în cadrul „Concursului de recitare a poeziei în limba ucraineană-maternă”, faza județeană, organizat în data de 11 aprilie, de către Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România. Cea de-a XXVI-a ediție a concursului s-a desfășurat la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” din Lugoj, în prezența unor invitați de seamă: directorul instituției gazdă, prof. Anda Lungu, directorul adjunct, prof. Horațiu Suciu, precum și directorul Școlii Gimnaziale Bârna, prof. Ionel Petrea.

Evenimentul mult așteptat s-a desfășurat într-un cadru emoționant, concursul fiind jurizat de prof. Nicolae Benzar, directorul Școlii Gimnaziale Știuca, înv. Maria Oncea, înv. Adelina Bobic și prof. pensionar Ana Bereghi. Președintele juriului a fost prof. Maria Szabo Condrei, care, în dublă calitate de inspector de specialitate la I.Ș.J. Timiș și de președinte al Filialei UUR Timiș, le-a urat succes participanților și a adresat felicitări atât elevilor, cât și dascălilor acestora, pentru implicarea deosebită în păstrarea limbii, culturii și valorilor identitare ucrainene.

Cei peste 100 de concurenți, din ciclul primar, gimnazial și liceal, au fost pregătiți de cadre didactice dedicate: prof. Violeta Manzur (Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” și Școala Gimnazială ,,Anișoara Odeanu” Lugoj), prof. Mariana Cubaș (Școala Gimnazială Petroasa Mare și Școala Gimnazială Știuca), prof. Maria Holovcsuk (Școala Gimnazială Știuca), prof. Ioan Smecicaș (Școala Gimnazială Bârna), prof. Vasile Bilan (Școala Gimnazială Darova și Școala Gimnazială Bethausen), prof. Ana Hrin (Școala Gimnazială Mașloc), prof. Mioara Cinar (Școala Gimnazială Știuca), și înv. Maria Bejerea (Școala Primară Dragomirești). Din partea Filialei Timiș a UUR a fost prezentă Mihaela Bumbuc, prim-vicepreședinte, alături de Liliana Țimbota, șef birou.

Evaluarea participanților s-a realizat pe baza a două probe: recitarea unei poezii și lectura la prima vedere a unui text în limba maternă. Juriul a urmărit criterii clare și bine structurate. La proba de recitare, accentul s-a pus pe alegerea poeziei (preferabil din clasicii literaturii ucrainene), claritatea dicției, expresivitate, pronunția corectă a sunetelor specifice limbii, prezența scenică și frumusețea costumului tradițional. În ceea ce privește proba de lectură la prima vedere, elevii au fost evaluați în funcție de coerență, expresivitate, pronunție corectă, dicție și accent.

La etapa națională s-au calificat 13 concurenți din județul Timiș, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, aceștia urmând să fie însoțiți de câțiva dintre profesorii lor de limba ucraineană.

Competiția s-a desfășurat conform regulamentului stabilit și aprobat în cadrul Consiliul (Rada) UUR, ceea ce a asigurat un cadru organizatoric unitar și echitabil, adaptat nivelului de vârstă și competențelor lingvistice ale participanților.

Prin astfel de concursuri, se consolidează nu numai cunoștințele lingvistice ale elevilor, ci și sentimentul de apartenență la o comunitate cu rădăcini adânci. Conservarea și promovarea limbii materne sunt esențiale pentru păstrarea identității culturale a minorității ucrainene din România. Concursul de recitare a poeziei în limba maternă ucraineană devine, astfel, nu numai o competiție școlară, ci și un instrument esențial de conservare a patrimoniului spiritual și literar ucrainean, transmis din generație în generație, cu pasiune și responsabilitate.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 370

,,Naș holos”, Nr. 370

În această ediție, puteți citi:  • Săptămâna Paștelui - o călătorie de la glorie la sacrificiu; • „Povestea campaniei...

Share This