Celebrarea recentă, în contextul reconfigurărilor arhitecturii de securitate la nivel regional și global, a aniversării constituirii Alianței Nord-Atlantice, ne oferă prilejul unor noi reflecții despre rolul României în viitoarele arhitecturi, a declarat deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, marți, 15 aprilie, de la tribuna Camerei Deputaților, subliniind, totodată, că indiferent de clivajele și asperitățile în creștere, NATO rămâne, și în continuare, cea mai relevantă alianță militară din lume și principala garanție externă de securitate a României.
Reprezentantul comunității ucrainene în Parlamentul României a amintit că noua administrație americană a reiterat în mod credibil angajamentul ferm al Statelor Unite de a participa la consolidarea pe termen lung a Alianței. ”Este nevoie să ne multiplicăm eforturile de menținere a unității NATO. Provocările externe cresc în intensitate și frecvență, iar nevoia de coeziune și de unitate crește și ea în mod corelat”, a declarat Nicolae-Miroslav Petrețchi, exprimând, și de la tribuna parlamentară, ”încrederea deplină în capacitatea statelor membre NATO de a menține și consolida această unitate, de a depăși actualele divergențe de opinie și de acțiune”.
Domnul Petrețchi a mai spus că România are un rol încă nevalorificat suficient în acest sens și că relațiile româno-americane se vor menține pe un trend ascendent după alegerile prezidențiale. ”Fidelă valorilor care au dus la crearea Alianței, țara noastră poate contribui în mod direct la dezvoltarea dialogului transatlantic. Chiar în aceste momente, o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite vizitează țara noastră, iar temele mari de securitate se află pe agenda vizitei. Contactele româno-americane vor spori în mod substanțial după alegerile prezidențiale, care vor reconfirma opțiunea românilor pentru busola euroatlantică strategică a României.”
Deputatul din partea Uniunii Ucrainenilor din România a arătat că, în actualul context de securitate, sporesc și obligațiile noastre de a ne consolida capacitatea individuală (națională) de a rezista unor amenințări externe. ”Temele noastre de casă sunt multiple și urgente. În acest sens, este nevoie prioritară de creștere a bugetului alocat apărării naționale, de achiziții strategice în domeniul militar, de relansare a industriei de apărare prin atragerea de fonduri europene directe, necesare acestor sectoare. Competiția pentru atragerea acestor fonduri și instrumente europene de sprijin se desfășoară acum. Orice ezitare în a ne crea un culoar favorabil în această competiție poate duce la ratarea unor oportunități rarisime”, a spus Nicolae-Miroslav Petrețchi.
Conform deputatului, garanțiile noastre de securitate pot spori și prin consolidarea capacităților colective de apărare. ”Dezvoltarea parteneriatelor noastre strategice cu SUA, Marea Britanie, Franța, Polonia și Turcia este o direcție prioritară de acțiune pe care trebuie să o urmăm coerent și clar, după alegerea noului președinte și reconfirmarea statutului nostru de țară cu profunde valori europene și euroatlantice (…) Avem, totodată, obligația de a ne spori, ca Alianță, măsurile de sprijin pentru constituirea unor garanții de securitate credibile pentru Ucraina și Republica Moldova și pentru a reconfigura designul arhitecturii europene de securitate, ținând cât mai departe de România și de regiune amenințările generate, în crescendo, de către actorii statali turbulenți”, a conchis Nicolae-Miroslav Petrețchi.