Manifestare cultural-științifică „200 de ani de la nașterea lui Vasyl Bilozerskyi”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene
Alături de M. Kostomarov, M. Hulak, P. Kuliș, O. Markevyci, Vasyl Bilozerskyi (1825-1899) a fost unul dintre fondatorii Societății Chiril și Metodiu (Кирило-Мефодіївськe братствo) (1845-1847), prima organizaţie politică clandestină din Ucraina, ale cărei principalele obiective erau eliberarea naţională şi socială a poporului ucrainean şi crearea unui stat slav unitar, concomitent cu formarea unei confederaţii a ţărilor slave vecine. Deviza frăţiei era: „Şi nu va exista nici ţar, nici moşier, nici iobag”.
 
La data de 10 mai a.c., Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în colaborare cu Specializarea limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, a organizat manifestarea cultural-științifică „200 de ani de la nașterea jurnalistului și activistului civic Vasyl Myhailovyci Bilozerskyi”. V. Bilozerskyi a jucat un rol deosebit de important în organizarea Societății Chiril și Metodiu – a participat la redactarea Statutului societății, în special la „Explicația” acestuia, în care a atras atenția asupra situației de aservire a popoarelor slave, în special a ucrainenilor, și a elaborat un proiect pentru crearea în Ucraina a școlilor meșteșugărești pentru tinerii din neamul cazacilor, considerând că înființarea unor asemenea școli era o obligație a guvernului.
 
Pe lângă activitatea civică, Vasyl Bilozerskyi a desfășurat o intensă activitate jurnalistică, fiind redactorul revistei „Temelia” («Основа»), care a funcționat la Petersburg din ianuarie 1861 până în octombrie 1862, în paginile căreia au fost tipărite opere ale lui Taras Șevcenko, Panteleimon Kuliș, Myhailo Maksymovyci, Marko Vovciok, Oleksandr Konyskyi, Ivan Karpenko-Karyi, Ivan Neciui-Levyțkyi și ale multor altora. Sub influența revistei, mișcarea socială ucraineană a devenit mai activă.
 
În cadrul acțiunii sus-amintite, au fost citite trei comunicări despre viața și activitatea personalității omagiate și a avut loc o prezentare de carte apărută anul acesta cu sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România.
Prima comunicare a fost prezentată de către Ivan Papariga, student în anul III al specializării ucraineană-engleză, sub titlul „Scurtă privire asupra vieții și operei lui Vasyl Bilozerskyi”, în care a fost urmărit traseul profesional și personal al omului de cultură ucrainean.
 
Cea de-a doua comunicare, „Vasyl Bilozerskyi – unul dintre fondatorii «Societății Chiril și Metodiu»”, a fost prezentată de către lector dr. Mihaela Herbil, din care cei prezenți au putut afla câteva date interesante despre activitatea «Societății Chiril și Metodiu».
 
Studenta Tania Firișciac din anul II a specializării ucraineană-rusă a prezentat comunicarea „Despre Statutul «Societății Chiril și Metodiu»”, iar Olha Senyschyn, jurnalist și redactorul revistei pentru copii „Clopoțelul”, a citit câteva fragmente din Statut.
 
În finalul acțiunii, a fost prezentat volumul „Eroii nu mor niciodată” de Mihai Hafia Traista, apărut la RCR Editorial, București, 2025, sub egida Uniunii Ucrainenilor din România, volum care reunește 155 de portrete ale scriitorilor, jurnaliștilor, actorilor, cântăreților, medicilor și ale altor oameni de cultură care și-au dat viața pentru apărarea identitară și teritorială a Ucrainei.

Citiți în continuare…

Share This