Acțiune dedicată “Zilei Internaționale a Limbii Materne”, la Iași

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Iași a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, pe18 februarie, o amplă acțiune dedicată “Zilei Internaționale a Limbii Materne” și “Zilei Naționale a Stemei de Stat a Ucrainei – Tridentul”. Evenimentul a avut loc la sediul filialei și în sala de festivități a Complexului Hotelier Moldova.

Au participat reprezentanți ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ai Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă”, reprezentanți locali și ai altor instituții și organizații din Iași. Invitați speciali au fost scriitori și oameni de cultură cu rădăcini ucrainene, refugiați ucraineni, membri și simpatizanți ai filialei, inclusiv două formații ale Filialei Botoșani.

La sediul filialei au fost pregătite expoziții de manuale și beletristică în limba ucraineană, ziare și reviste. Au fost expuse standuri cu scriitori de origine ucraineană din România și elemente simbolice ale statului ucrainean- Stema, Drapelul și Imnul de stat.

În sala de festivități a Complexului Hotelier Moldova, președintele filialei, Daniel Serdenciuc, a deschis evenimentul subliniind semnificația și istoricul celor două sărbători. Au fost intonate imnurile de stat ale României și Ucrainei de către solistele Filialei UUR Botoșani, elevele Atica Denisa, Anițulese Denisa.

Prim-vicepreședintele filialei a evidențiat importanța celor două evenimente pentru minoritățile naționale, subliniind posibilitatea sărbătoririi zilei limbii materne în două ocazii distincte- în februarie, alături de celelalte minorități și, la inițiativa președintelui UUR, Nicolae Miruslav Petrețchi, a cărui propunere legislativă a fost adoptată de Parlament în 2018, pe 9 noiembrie ca Zi a limbii ucrainene în România.

Programul artistic a inclus cântece populare și dansuri ucrainene, susținute de ansamblul de dansuri “Veselka” al filialei ieșene- coordonator Fălișteanu Rodica, Grupul vocal “Vesna” și fanfara “Florile Bukovinei” din Filiala Botoșani. Solistele botoșănence Atica Denisa, Anițulese Denisa și Ciornodolea Paula au interpretat melodii ucrainene îndrăgite. A urmat un colaj de melodii dedicate limbii materne în interpretarea solistei vocale Otilia Zaharov, acompaniată de nelipsita-i chitară. Scriitorii ieșeni, oameni de cultură și reprezentanți ai refugiaților ucraineni au recitat din creația proprie.

Un moment care a impresionat până la lacrimi a fost adus de recitarea a două poezii- de către Oksana Pastarnak, reprezentantă a refugiaților ucraineni, al cărui fiu luptă pe frontal ucrainean- “Să nu uiți…!” și replica poetică de susținere și încurajare a scriitoarei Corina Matei Gherman- “Eu am să vin”.  

În final s-au prezentat acțiunile viitoare ale filialei, iar invitații au fost îndemnați să participe la masa rotundă dedicată marcării a doi ani de la invazia Federației Ruse în Ucraina, programată pentru 24 februarie. Evenimentul s-a încheiat cu scurte interviuri oferite TVR și Radio Iași, care au capturat momente din programul artistic pentru difuzare în cadrul programelor locale și regionale.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This