Sâmbătă, 17 mai a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a desfășurat acțiunea „Parada cămășilor brodate. Ziua Tatălui”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor.
La începutul evenimentului, copiii au aflat date importante despre istoria apariției acestei sărbători relativ recente, care, în ultimii ani, unește din ce în ce mai mulți ucraineni, indiferent de locul în care i-a dus soarta. Ia (în ucr., ,,vyșyvanka”) nu este doar un vechi talisman popular, ci a devenit și un simbol al libertății și unității; oriunde ne-am afla, noi, ucrainenii, conștientizăm că suntem o singură familie, o singură națiune, iar viitorul nostru ca popor este comun.
Adesea auzim expresia că vyșyvanka nu este doar un articol de vestimentație, ci un cod al națiunii, ADN-ul cultural al poporului ucrainean. Astfel, la un nivel accesibil copiilor, am discutat și le-am explicat semnificația acestei expresii. Ulterior, am analizat iile purtate de micii noștri participanți, concentrându-ne pe culori, simboluri și imagini utilizate în broderie, precum și pe amplasarea ornamentelor. Apoi, ne-am consolidat cunoștințele prin jocul „Cine sunt eu?”, în care fiecare participant trebuia să ghicească ce obiect, ființă sau ornament, prezent pe iile ucrainene, era reprezentat pe cartonașul pe care îl ținea pe frunte. Jocul a demonstrat o cunoaștere bună a copiilor noștri privind tradițiile ucrainene, deoarece, în cele din urmă, fiecare participant și-a ghicit cartonașul. În continuare, copiilor s-a propus să rezolve colectiv un rebus legat de vyșyvanka ucraineană și să interpreteze în grup câteva cântece despre aceasta. Prima parte a evenimentului s-a încheiat cu discutiile despre Ziua Tatălui – o altă sărbătoare relativ nouă. Copiii au aflat despre istoricul acestei sărbători și împreuna cu ei a fost purtat un dialog, în care copiii și-au exprimat păreri despre importanță tatălui într-o familie. Cei mici au subliniat punctele forte al taților lor și au menționat ce ar dori să preia, să învețe de la tații lor.
În a doua parte a evenimentului, dedicată atelierului de creație, copiii au fost invitați să confecționeze brățări din mărgele termice, prin care să-și completeze ținuta, dar, totodată, să se potrivească cu culorile și ornamentele iei lor. Astfel, fiecare și-a creat propria brățară etnică unică, unii chiar mai multe. Adulții s-au alăturat și ei acestui proces creativ și și-au realizat propriile brățări. Este de remarcat că lucrul cu mărgele termice este o activitate pe care organizatorii au propus-o de mai multe ori participanților, aceștia, de fiecare dată, realizând diverse obiecte, implicându-se cu entuziasm ca și cum ar fi descoperit pentru prima dată această lume plină de posibilități a mărgelelor termice.
Evenimentul a fost foarte interactiv, plin de energie și voie bună. Suntem convinși că, plecând de la acest eveniment, toți participanții au devenit mai conștienți de faptul că vyșyvanka este mai mult decât un simplu articol de îmbrăcăminte. Este sufletul poporului, criptat în fire. Este o modalitate de a spune: „Suntem împreună, suntem puternici, suntem ucraineni!”.