În tabloul unui abandon școlar semnificativ cu care se confruntă societatea noastră, familiile copiilor școlarizați în alte localități decât cele din care provin fac eforturi uriașe ca educația acestora să nu fie periclitată. Părinții acoperă cu greu cheltuielile de transport pentru copii, decontate insuficient și cu întârziere, situație pe care deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi i-a semnalat-o, oficial, ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Deși există o Metodologie de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot urma cursuri în localitățile de domiciliu, sumele maxime lunare care sunt primite nu acoperă nici pe departe costul real, în ultimii ani prețul combustibilului crescând cu peste 30%.
Un exemplu concret este acela al elevilor din comuna Știuca, județul Timiș, localitate cu populație majoritar ucraineană. Elevii de aici, care urmează cursurile la liceele din Lugoj, se deplasează 14 km, drum pentru care părinții plătesc lunar 270 de lei/copil. Conform metodologiei amintite, se decontează doar 63 lei/lună. Mai mult, există cazuri în care elevilor nu le-a fost decontată contravaloarea transportului de peste 12 luni. UAT-urile nu dispun de fonduri suficiente, așadar contravaloarea transportului rămâne exclusiv povara părinților.
În multe localități din mediul rural lipsesc unitățile de învățământ liceal, iar în unele lipsesc inclusiv școlile generale, naveta copiilor nefiind un moft, ci singura lor șansă la educație. Din această perspectivă parlamentarul i-a solicitat ministrului Cîmpeanu să analizeze oportunitatea actualizării sumelor maxime lunare per kilometru care pot fi decontate pentru transportul elevilor, răspuns pe care îl aștept potrivit raporturilor instituționale.