Aniversarea a 75 de ani de la nașterea publicistului Ioan Chideșciuc

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comisia pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în data de 12 septembrie 2020, o acțiune culturală dedicată împlinirii a 75 de ani de la nașterea cunoscutului publicist, folclorist, scriitor, traducător ucrainean din România, profesorul Ioan Chideșciuc.

La eveniment au participat membrii filialei UUR-București, membrii simpatizanți, scriitori și actori români, precum și reprezentanți ai minorității bulgare din România.

Sărbătoritul, domnul profesor Ioan Chideșciuc a participat la eveniment prin telefon, mulțumind celor prezenți pentru onoarea și atenția pe care i-au acordat-o. Domnia sa a mărturisit că este un iubitor înflăcărat atât al literaturii ucrainene, cât și al literaturii române și i-a încurajat pe participanţi să-și iubească limba maternă, să citească publicațiile UUR, iar scriitorilor le-a dorit să găsească cuvinte potrivite, care să ajungă la inima cititorilor.

Președintele filialei UUR-București, Mihai Traista, a prezentat aspecte din viața și opera scriitorului și a citit fragmente din opera sa. În a doua parte a evenimentului, scriitorii și poeții români: Cecilia Maran, Cornel Rodeanu, Andreea Mocanu, Cătălin Codru, Cristian Ghica, Vasile Toma, Magda Băcescu, Claudia Minela și Ștefan Apostol au citit fragmente din creațiile personale.

Ioan Chideșciuc s-a născut la data de 28 iunie 1945, în satul Negostina, județul Suceava. După absolvirea școlii gimnaziale, urmează cursurile Institutului Pedagogic din Suceava; ulterior absolvă Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, secția română-italiană.

Ioan Chideșciuc a debutat în 1970 în ziarul „Новий вік” (Veac Nou) cu povestirea umoristică „Зміна” (Schimbarea).

Timp de 42 de ani a predat limba și literatura română și limba și literatura ucraineană, a publicat numeroase lucrări metodico-științifice în ucraineană. În anul 2013 i-a fost publicat, la București, auxiliarul de Limbă ucraineană pentru clasa a IX-a „Українська мова. Посібник для IX-го класу”, sub egida UUR.

Activitatea literară a lui Ioan Chideșciuc se desfășoară, paralel, în trei direcții principale: proză scurtă, critică literară și publicistică.

Cercetător pasionat al operei lui Taras Șevcenko, Ioan Chideșciuc a scris câteva cărți dedicate Marelui Kobzar, printre care „Наш Шевченко” („Șevcenko al nostru”, Cernăuți, 2015), care a fost prezentată și la Muzeul „Taras Șevcenko” din Kaniv (Ucraina) și „Шевченко у піснях” („Șevcenko în cântece”, în colaborare cu Andriy Plishka, Suceava, 2015). O altă carte „Молитви і псалми Тараса Шевченка” (“Rugăciunile şi psalmii lui Taras Şevcenko”) este pregătită pentru tipar şi așteaptă să iasă la lumină.

Folclorul ucrainean este o altă pasiune a domnului Ioan Chideșciuc, care în colaborare cu folcloristul ucrainean Kuzma Smal, a publicat volumele de cântece „Пісенні скарби Негостини” („Cântece din Negostina”, Cernăuți, 2006), „Буковино, рідний краю” („Bucovină, plai natal”, Cernăuți, 2008), «Співай моя, Буковино» („Сântă, Bucovina mea”, București, 2009) та «Нема краю тихому Дунаю» („Necuprinsa Dunăre liniștită”, București, 2015).

Pe lângă cărțile menționate, Ioan Chideșciuc a publicat: „Prințesa” („Царівна”, Cernăuți, 2013), traducere în limba română a piesei dramaturgului cernăuțean Vasyl Dovhyi, după povestirea cu același nume a scriitoarei Olha Kobyleanska), o carte de critică literară „Літературно-культурні орієнтири” („Repere literar-culturale”, București, 2018), iar în limba română: „Sub semnul iubirii” (București, 2018) și „Vladimir Streinu – teoretician literar” (Iași, 2018).

Piesa „Prințesa” a fost pusă în scenă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani şi a fost jucată şi la Suceava, Iași, București și Cernăuți.

Ioan Chideșciuc este membru al Uniunii Scriitorilor din Ucraina, laureat al Premiului „Olha Kobyleanska” și Premiului „Ivan Bajanskyi” şi a fost recent decorat de Uniunea Scriitorilor din Ucraina cu medalia „Pentru merite deosebite”.

Citiți în continuare…

Share This