Aniversarea a 80 de ani de la nașterea scriitorului Mihai Mihaliuc

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comisia pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, în data de 10 octombrie 2020, o acțiune culturală dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea cunoscutului poet, prozator, critic literar, jurnalist, editor, traducător, redactor-șef al revistei «Ukrainskyi visnyk», Mihai Mihaliuc.

Evenimentul a fost deschis de președintele filialei UUR-București, Mihai Traista, care l-a felicitat pe sărbătorit, după care a citit mesajele de felicitare din partea președintelui UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, și din partea însărcinatului cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România, Paun Rohovei.

În continuare, scriitorul ucrainean Corneliu Irod a prezentat câteva aspecte din viața și opera lui Mihai Mihailiuc, evidențiind realizările sale în domeniul criticii literare și al prozei. La rândul său, dna. Tereza Șendroiu, care lucrează cu redactor-șef Mihai Mihailiuc de peste 40 de ani, a citit o felicitare în versuri. Membri ai Uniunii Ucrainenilor din România i-au dăruit domnului Mihai Mihailiuc flori și i-au cântat „La mulți ani”.

Mihai Mihailiuc s-a născut la 1 octombrie 1940 în orașul Siret, județul Suceava. A absolvit Liceul ucrainean din Siret în 1959 și Facultatea de Filologie a Universității din București în 1964. A lucrat la redacția ziarului „Novîi vik”, astăzi, „Vilne slovo”. A fost primul redactor-șef al revistei “Naș holos”, iar din anul 1993 este redactor-șef al ziarului «Ukrainskyi visnyk», care apare sub egida UUR.

Mihai Mihailiuc a debutat în timpul studenției în ziarul „Novîi vik” cu proză scurtă și critică literară. Debutul editorial a avut loc în 1971 cu volumul de poezie „Intermezzo”.

A scris peste douăzeci de cărți, dintre care două romane: „Ne vir kryku nicinoho ptaha” („Nu crede în țipătul păsării de noapte”) și „Mist bez porucia” („Pod fără balustradă”); două cărți de poeziiIntermezzo” și „Dzvonar” (“Clopotarul”); proză scurtă: „Bile-prebile pole” („Câmp alb, prea alb”), „Krynița pid kamenem („Fântăna de sub piatră”), „Synyi smutok fiordiv” („Tristețea albastră a fiordurilor”), Zahluchlyi dzvin” (Clopotul amuțit”), volumul de critică literară „Slovo pro slovo” („Cuvânt despre cuvânt”), două cărți de publicistică45 rokiv z ukrainskym perom” („45 de ani cu pana ucraineană”) și „Hazetiarski shtryky” („Gazetărești”), două cărți de poezii pentru copii: „Murchyk-kit upav z vorit” („Căzu motanul, Murchyk, de pe poartă”) și „Bilyk-kit upav z vorit” („Căzu motanul, Bilyk, de pe poartă“).

Mihai Mihaliuc este redactor a zeci de cărți ucrainene, care au apărut la editura „Kriterion”, iar după 1990 – sub egida UUR. A publicat poezii și proză în reviste și antologii din Ucraina, SUA, Canada, Polonia și Germania. 

Mihai Mihaliuc este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Ucraina și membru al Comisiei pentru probleme de presă, editare de cărți și mass-media a UUR. Uniunea Scriitorilor din România l-a premiat pe Mihai Mihaliuc pentru romanul „Nu crede în țipătul păsării de noapte” și cartea de poezii „Clopotarul”, în anul 2015 a primit Premiul literar „Olha Kobyleanska” și, recent, a fost decorat de Uniunea Scriitorilor din Ucraina cu medalia „Pentru merite deosebite”. Din anul 2003 este cetățean de onoare al orașului Siret. 

În 2019, apare monografia profesorului dr. Volodymyr Antofiychuk intitulată elocvent „Holos Tviy nikoly ne lukaviv: Myhaylo Myhayliuk v ukrainskomu literaturnomu prostori Rumunii („O voce fără de prihană: Mihai Mihailiuc în spaţiul ucraineanliterar din România”).

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This