Aniversarea a 85 de ani de la naşterea folcloristului ucrainean Ioan Reboşapcă

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala București a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat în data de 12 iulie 2020 o acțiune culturală dedicată împlinirii a 85 de ani de la nașterea celui mai important culegător de folclor ucrainean din România, traducător și jurnalist, prof. dr în filologie, Ioan Reboşapcă.

La eveniment au participat lideri și membri ai filialei bucureștene a UUR, colegi, prieteni, cunoscuți etc. Participanții au prezentat comunicări despre viaţa şi activitatea de folclorist, cercetător și critic literar ale domnului Reboşapcă.

Ioan Reboşapcă s-a născut la 29 mai 1935 în comuna Dărmănesti, județul Suceava, România. După absolvirea liceului, a intrat la Facultatea de Filologie a Universității București, unde, mai târziu, a funcționat ca lector de limba și literatura ucraineană.

După terminarea facultății, în decursul a 50 de ani, Ioan Rebușapcă a urcat treaptă cu treaptă până la cea de doctor în filologie și profesor universitar, predând, pe lângă limba și literatura ucraineană, cursuri precum: Folclor, istorie, cultură și civilizație ucraineana, Metodica predării limbii ucrainene în școli, Metodologia cercetării folclorului, Legături lingvistice, folclorice, literare și culturale româno-ucrainene(slave). 

Ioan Reboşapcă este, de asemenea, membru al Societății Științifice „Taras Șevcenko” din Paris, Doctor Honoris Causa al Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți, iar în anii 1992-1993 a fost visiting professor la Universitatea Alberta din Canada. Este membru al Comitetului Asociației Internaționale a Ucrainiștilor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociației Slaviștilor din România, fost membru al Comisiei de Folclor a Academiei Române, primul președinte (până de curând vicepreședinte) al filialei bucureștene a Uniunii Ucrainenilor din România, redactor al revistei cultural-literare a scriitorilor ucraineni din România – „Naș Holos” (Vocea noastră).

Și-a dedicat viața cercetărilor de teren folclorice și dialectologice în localități ucrainene și mixte din România, cunoașterii și înțelegerii folclorului, interferentelor folclorice româno-ucrainene(slave), poeticii folclorice, literaturii ucrainene și relațiilor literare româno-ucrainene(slave), literaturii universale și prezenței elementelor de folclor est-european și literatură ucraineană etc.

Dintre volumele publicate de-a lungul timpului, amintim: ”Nașterea simbolului” (1975), Individualitatea clasicilor (în limba română, 1977), Cununa anului (ediție bilingvă, 2002), Poezia colindelor (în limba română, 2006), Universul literaturii orale și al celei scrise, vol I (2010), Universul literaturii orale și al celei scrise, vol. II (2013).

Citiți în continuare…

Share This