Aniversarea a 85 de ani de la naşterea poetului ucrainean Corneliu Irod

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Unul dintre cei mai importanți scriitori ucraineni din România, părintele Corneliu Irod, prozator, poet și traducător, a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani, prilej de admirație și recunoștință din partea tuturor celor care au onoarea să se bucure de vocația și tovărășia domniei sale.

Comitetul Comisiei pentru probleme de cultură a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, pe 29 august, o reuniune culturală dedicată sărbătoririi scriitorului, iar președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, i-a înmânat, cu deferență, o diplomă aniversară. Alături de Corneliu Irod au ținut să fie prezenți prim-vicepreședintele UUR Bogdan Moisei, redactorul șef al revistei scriitorilor ucraineni din România „Naș holos”, Irina Moisei, preotul paroh al Bisericii „Sfinții Arhangheli”, Ștefan Stanciu, scriitorul Dan Claudiu Tănăsescu, jurnalistul Ioan Andreiță și președintele Comisiei pentru Cultură a UUR, scriitorul Mihai Traista.

În cadrul evenimentului au fost prezentate comunicări legate de viața și opera scriitorului și s-au citit fragmente din scrierile sale. Corneliu Irod le-a mulțumit emoționat celor prezenți, iar Ansamblul Artistic „Edelveis” (Floarea de colț) al Filialei București a UUR  a oferit un spectacol în cinstea scriitorului sărbătorit.

Părintele Corneliu Irod – membru al Uniunii Scriitorilor din România (1968), al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina (Kiev, 1990),  al PEN Clubului ucrainean și membru fondator al Uniunii Ucrainenilor din România s-a născut în data de 24 august 1937 în comuna Măriței, județul Suceava.

A absolvit Liceul Teoretic Ucrainean din orașul Siret, județul Suceava (1952-1955), Facultatea de Filologie, de 5 ani, a Universității București (pe atunci, „C. I. Parhon”), Secția de limbi și literaturi slave, specialitatea limba și literatura ucraineană, secundar română (1955-1960) și Institutul Teologic de Grad Universitar din București (1972-1974)

Între anii 1960-1966, a fost corector și redactor de manuale școlare și cursuri universitare la Editura Didactică și Pedagogică a Ministerului Învățământului, pe urmă metodist principal la Universitatea Populară București (1966-1968), inspector în Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă (1968-1972), iar din 1976 până în 2005 a fost preot, preot paroh și protoiereu al Protoieriei Oltenița.

În prezent este redactor la revista literară „Ecouri ucrainene”, editată de Uniunea Ucrainenilor din România.

Corneliu Irod este autor a peste 35 de volume de poezie și proză, dintre care amintim tetralogia „Sărbătoarea”.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This