Aniversarea marelui poet ucrainean Taras Șevcenko, la Iași

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

După mai multe zile mohorâte cu ploi și frig pătrunzător, la Iași a venit o zi de primăvară autentică, cu un soare strălucitor, cu copaci care înfloresc, zi în care filiala Iași a UUR a avut posibilitatea să-l sărbătorească, așa cum se cuvine, pe marele Kobzar Taras Șevcenko.

În luna martie, Atotputernicul a trimis ucrainenilor geniul și profetul național Taras Șevcenko, care este numit Uriașul Duhului, Moise al ucrainenilor, profet, părinte, Kobzar și în multe alte nume glorioase. Luna martie este numită, de altfel, și luna Șevcenko, nu întâmplător, căci marele Kobzar vine, în fiecare an, înnoit și irepetabil.

Filiala ieșeană a UUR i-a avut invitați pe oamenii de cultură și artă, reprezentanții locali, cei ai unor instituții prestigioase de învățământ, ai minorităților, ai unor asociații colaboratoare și, conform bunului obicei, pe mai mulți reprezentanți ai refugiaților din Ucraina stabiliți temporar în Iași.

Programul a fost susținut de invitați de onoare din Cernăuți – Teatrul de tradiții populare “Cernivceanka”, coordonator Halyna Mararaș și Tatiana Tatarchyk, grupul vocal Polonenka din Paltinu, coordonator prof. Ilie Sauciuc, președintele filialei Suceava a UUR, profesoara Otilia Zaharov, de la Colegiul Național de arte “Octav Băncilă” din Iași, un grup de recitatori din partea refugiaților ucraineni și scriitorii ieșeni, fideli evenimentelor filialei.

După deschiderea festivităților, intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei a urmat un moment de reculegere în memoria celor care au căzut în luptele pentru apărarea libertății și a integrității teritoriale cu invadatorii ruși. Teatrul de tradiții populare “Cernivceanka” a prezentat un program deosebit, care au cuprins cele mai frumoase cântece populare ucrainene, recitări de poezie și o coregrafie adecvată. Repertoriul a fost intercalat cu programele celorlalți invitați, grupul vocal “Polonenka” cu cântecele străvechi huțule din folclorul local, cântece și poezie în interpretarea profesoarei Otilia Zaharov, recitarea unor poezii din opera poetului dar și din creațiile poeților participanți la eveniment.

În carul acțiunii au rostit scurte alocuțiuni președintele Daniel Serdenciuc și prim vicepreședintele filialei, Mose Groper, consilierul primarului municipiului Iași pentru minorități, Tatiana Tatarciuc din Cernăuți, Carmen Danicov Zaharia și Diaconu Vasile din partea Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

Citiți în continuare…

Share This