Ansamblul „Kozaciok”, revelația publicului la Festivalul de Folclor „Arcanul”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ansamblul de dansuri ucrainene „Kozaciok” a fost revelația publicului la Festivalul Internațional de Folclor „Arcanul”, o adevărată simfonie multiculturală la Rădăuți, desfășurată în perioada 5- 7 iulie.

Orașul sucevean a devenit epicentrul tradițiilor și valorilor multiculturale prin găzduirea celei de-a XXXI-a ediții a evenimentului. Festivalul, care și-a propus și în acest an să promoveze, conserve și să permanentizeze frumusețea tradițiilor multiculturale, a reunit pe scenă aproximativ 500 de artiști din 8 țări diferite.

Pe străzile orașului, parada portului, cântecului și jocului tradițional a adus un spectacol antrenant, plin de culoare și energie unde s-a remarcat ansamblul de dansuri ucrainene „Kozaciok”, coordonat cu măiestrie de prof. Petru Șoiman, care a strălucit din nou, cum face de 13 ani încoace. Tinerii membri ai ansamblului au cucerit inimile publicului atât la parada portului, cântecului și jocului tradițional, ce s-a desfășurat pe străzile orașului Rădăuți, cât și prin prestație, fiind răsplătiți cu aplauze prelungi.

Scena centrală a municipiului a găzduit artiști din țări precum Cehia, Cipru, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina și România. În ultima zi a festivalului, publicul a avut privilegiul de a asculta recitaluri de muzică populară de la artiști consacrați din Bucovina, precum Adriana Bucevschi, Surorile Dana și Alexandra Dăncilă, Grigore Gherman, Maria Iliuț, Surorile Ioana și Iuliana Luța și Ionela Popescu.

Festivalul Internațional de Folclor „Arcanul” a fost organizat de Primăria Municipiului Rădăuți și Casa Municipală de Cultură, pentru a oferi tuturor celor prezenți prilejul de a se bucura împreună de frumusețea și diversitatea portului tradițional, a cântecului și jocului reprezentativ pentru zonele de proveniență ale participanților.

Citiți în continuare…

Ecouri ucrainene Nr. 62 iulie 2024

Ecouri ucrainene Nr. 62 iulie 2024

În această ediție, puteți citi: „Mykola Kuliș – jertfă a terorii roșii” – aticol semnat de Mihaela Herbil”; „Istoria...

Share This