Cinstirea veteranilor de război și păstrarea tradițiilor la Poienile de Sub Munte

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cinstirea veteranilor de război reprezintă o datorie morală și patriotică esențială pentru oricare comunitate, de sacrificiul lor depinzând menținerea limbii, culturii, tradițiilor și obiceiurilor acesteia. Pornind de la această prețuire, filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat, pe 14 mai, în comuna Poienile de Sub Munte, evenimentul „Cinstirea veteranilor de război și păstrarea tradiției la ucraineni”, sub  coordonarea președintelui UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi.

      Evenimentul a debutat cu oficierea unui serviciu religios de către părintele Vișovan Adrian, în fața monumentului în memoria voluntarilor din Maramureș, amplasat în centrul comunei. A urmat o depunere de coroane din partea Uniunii Ucrainenilor din România și a administrației publice locale. Ulterior, desfășurarea acțiunii a avut loc la sediul Organizației locale a UUR din Poienile de Sub Munte.

 La începutul ceremoniei, președintele UUR, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a subliniat importanța cinstirii veteranilor de război și a adus în atenție jertfa și sacrificiile făcute de aceștia pentru asigurarea identității și continuității comunității, precum și necesitatea evitării repetării unor astfel de tragedii. De asemenea, el a exprimat recunoștința față de școala Poienile de Sub Munte și a dascălilor, în general, pentru eforturile lor de a apropia elevii de cultura și tradițiile ucrainene, utilizând celebrele cuvinte ale lui Nicolae Iorga: „Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”. Nicolae-Miroslav Petrețchi a evidențiat totodată frumusețea costumelor populare ucrainene purtate de participanți și a apreciat modul în care tradiția ucraineană este păstrată și încurajată în Poienile de Sub Munte, exprimându-și mulțumirea față de organizatori pentru profesionalism și implicare.

             Au mai luat cuvântul secretarul general al UUR, Irina-Liuba Horvat, primarul comunei Poienile de Sub Munte, Alexa Chifa, prim- vicepreședintele UUR, Vasile Pasenciuc, președintele UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi, administratorul UUR Poienile de Sub Munte, Mihai Macioca, președinta UUR Lunca la Tisa, Anna Sambor, președintele UUR  Repedea, Ioan Recalo, președintele UUR Ruscova, Pintea Mariciuc, președinta UUR Bistra, Irina Iordăchianu, viceprimarul comunei Poienile de Sub Munte, Vasile Holdiș și directorul școlii din Poienile de Sub Munte, Lucreția Semeniuc, cu toții subliniind eforturile și acțiunile pe care le realizează Uniunea Ucrainenilor din România pentru a asigura continuitatea limbii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene și pentru a păstra vie identitatea culturală ucraineană.

   Minunata atmosferă a fost asigurată de ansamblurile artistice din localitățile Ruscova, Rona de Sus, Valea Vișeului, Lunca la Tisa, Crasna Vișeului, Poienile de Sub Munte și Repedea.

Citiți în continuare…

Share This