„Clubul copiilor ucraineni” din Cluj a organizat acțiunea „Noaptea de Kupala”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

13 iul., 2023

Vineri, 7 iulie a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat acțiunea „Noaptea de Kupala”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor, implicând în această acțiune și participanți activi la evenimentele UUR, și anume pe doamna Nataliya Hryshchenko.

Din cele prezentate de către Lyudmyla Dorosh și Nataliya Hryshchenko, copiii au aflat despre apariția și însemnătatea acestei sărbători cu o istorie milenară. Au descoperit obiceiuri inedite legate de această zi, precum și informații interesante despre credințele și superstițiile fetelor care încercau să-și afle soarta și ursitul. Cei prezenți au ascultat atât poezii populare, cât și cele de autor despre Ivan Kupala, creații care au evidențiat cele mai importante evenimente de Kupala, iar părinții și ceilalți participanți la eveniment le-au povestit copiilor despre particularitățile și tradițiile sărbătoririi lui Ivan Kupala în regiunea lor.

A urmat desfășurarea propriu-zisă a atelierului de creație, care a avut ca temă realizarea uneia dintre cele mai importante amulete ale poporului ucrainean – păpușa-motanka. În timpul acestei activități, copiii au aflat semnificația și rolul amuletelor, în special al păpușilor-motanka, în viața poporului ucrainean din cele mai vechi timpuri. S-a pornit de la regulile de bază care trebuie urmate în confecționarea ei. Lyudmyla Dorosh și Nataliya Hryshchenko au explicat și au supervizat activitățile copiilor, încurajându-i să comunice în limba ucraineană și, de asemenea, s-au asigurat că activitățile creative sunt desfășurate corespunzător.

La finalul întâlnirii, participanții noștri și-au exprimat recunoștința pentru timpul interesant petrecut împreună și au primit revistele pentru copii editate de Uniunea Ucrainenilor din România, „Clopoțelul” și „Albinuța”.

Citiți în continuare…

Share This