Comunitatea ucraineană din Timiș a marcat Ziua Limbii Materne

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Comunitatea ucraineană din Timiș a marcat ,,Ziua Internațională a Limbii Materne” prin organizarea unei ample acțiuni cultural- educative, la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din Lugoj. Dascălii de la unitățile de învățământ unde se predă limba ucraineană, împreună cu elevii și cu prichindeii de la grădiniță, au pregătit un program artistic deosebit, presărat cu dans, poezii și cântece.

Sala festivă a liceului gazdă a fost neîncăpătoare pentru cei peste 100 de participanți veniți din mai toate localitățile timișene. Au evoluat pe scenă grupurile instrumental ,,Perlenca” și vocal ,,Harmonia” din Bethausen, ansamblurile vocale ,,Kedrovena”- Petroasa Mare și ,,Veselii Ditocike”- Știuca, elevii Școlii Gimnaziale din Bârna, ai Școlii Gimnaziale Darova și ai Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Filaret Barbu” din Lugoj, preșcolari de la Grădinița din Știuca, liceeni de la secția de limba ucraineană și grupul vocal ”Moloda Nadia” din Lugoj.

Din partea Filialei Timiș a UUR au fost prezenți președinta acesteia, inspector de limba ucraineană Maria Szabo Condrei, prim-vicepreședinții Sorin Șpilca, Vasile Drozd și Mihaela Bumbuc. Comitetul a fost reprezentat de Bianca Hînda- Organizația de Femei, referentul cultural, responsabil cu Organizația de Tineret, Vasile Bilan, prof. Maria Bejerea- președintele din cadrul Organizației Petroasa Mare, prof. Maiana Cubaș. De organizarea evenimentului s-au ocupat profesorii Violeta Manzur, Valenti Manzur, Vasile Bilan și directorul liceului lugojan, Anda Ursulescu-Lungu.

O premieră a ediției a fost prezența celor 15 directori școlari din județul Timiș și a numeroșilor reprezentanți ai administrației publice locale. La finalul spectacolului, participanții au servit masa oferită de Uniunea Ucrainenilor din România.

Sărbătoarea dedicată ,,Zilei Internaționale a Limbii Materne”, are ca scop promovarea diversității lingvistice și culturale în întreaga lume. Ziua ne reaminteşte de uciderea celor patru studenți de la Universitatea din Dhaka, care militau pentru folosirea în mod oficial a limbii lor materne, Bengali, în anul 1952, pe 21 februarie. În statele membre ONU ziua este marcată prin manifestări cultural- artistice, concursuri tematice şi educative, conferințe de presă sau seminarii.

Citiți în continuare…

Share This