Concert tradițional de colinde și cântece ucrainene la București

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă și duminică, 9-10 ianuarie, filiala UUR-București a organizat acțiunea culturală „Concert de colinde ucrainene”. Evenimentul a avut ca scop păstrarea, continuarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun ale ucrainenilor din România.

Invitatul special a fost cântărețul de muzică populară ucraineană și românească Vasile Boiciuc-Rogneanu, originar din Rona de Sus, județul Maramureș, care a cântat colinde ucrainene și a vorbit despre obiceiurile de iarnă ale ucrainenilor: colindatul, Viflaimul, șezătorile. Vasile Boiciuc-Rogneanu a prezentat și câteva elemente reprezentative ale portului popular ucrainean, pe care le-a adus din Maramureș. Cu o carieră de peste 35 de ani și o pasiune deosebită pentru folclor, cântărețul este unul dintre promotorii tradițiilor ucrainenilor din zona Maramureșului.

La rândul său, părintele diacon de la Biserica Ortodoxă Ucraineană din București, Vladimir Malcovici, a interpretat trei colinde din zona Dobrogei, de unde provine, prezentând și câteva obiceiuri de Crăciun specifice ucrainenilor din această zonă.

Au urmat colinde în interpretarea copiilor Nadia și Nicolae Pancec și a duetului instrumental format din violonista Natalia Pancec și cantautorul Dan Vasilescu. Membrii filialei UUR-București Zenovia Mandiuc, Bogdan Costiuc, Olga și Niculai Bilovolschei și Violeta Țigănescu, de asemenea, au cântat câteva colinde, în special din zona Bucovinei.

Președintele filialei UUR-București, scriitorul Mihai Traista, a recitat un colind și a remarcat faptul că în București trăiesc ucraineni, care provin din diferite zone ale țării: Maramureș, Bucovina, Dobrogea, Banat. Aceștia nu și-au uitat tradițiile și obiceiurile, în special colindele cu care au crescut și pe care le transmit generațiilor viitoare.

Regizorul român Ion Nicu Popa i-a felicitat pe ucraineni pentru faptul că păstrează și popularizează tradițiile strămoșești, precizând că muzica este liantul între diferite culturi.

Concertul de colinde a continuat duminică la Biserica Ortodoxă Ucraineană din București „Sf. Petru Movilă”, care și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Dumitru Colotelo, părintele Ginel Aurelian Ivan și părintele diacon Vladimir Malcovici.

În cuvântul său, părintele Dumitru Colotelo a vorbit despre Mitropolitul Petru Movilă care s-a remarcat prin activitățile sale pas­to­ral‑misionare, cul­­tu­ral‑edu­caționale și editoriale.

Au fost prezenți și reprezentanți ai Ambasadei Ucrainei în România. „Permiteți-mi să vă exprim recunoștința pentru posibilitatea pe care o avem de a participa la slujbă și de a onora memoria lui Petru Movilă, personalitate ucraineană marcantă în domeniile politic, ecleziastic și educațional, care a reconstruit biserici și mănăstiri și a înființat instituții de învățământ”, a spus, printre altele, Secretarul I al Ambasadei Ucrainei în România, doamna Svitlana Prykhodko.

Concertul de colinde ucrainene s-a încheiat la sediul filialei UUR din București, unde din nou au răsunat colinde ucrainene, dar și românești, în interpretarea lui Vasile Boiciuc-Rogneanu, Dan Vasilescu și Nicu Nicușor.

Citiți în continuare…

Share This