Declarație politică cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În fiecare an, la 10 decembrie, este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului – ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, de la tribuna Camerei Deputaților Nicolae  Miroslav Petrețchi a amintit că în 2021 celebrăm și 27 de ani de la ratificarea de către Parlamentul României a Convenției Europene a Drepturilor Omului, act care a pus bazele unui sistem bine consolidat de protecție a drepturilor și care a condus la construirea unui sistem eficient de promovare a acestora.

Bazele construite prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, precum și noutățile aduse de Convenția Europeană a Drepturilor Omului au propulsat România către progrese impresionante, ce au condus la crearea unei societăți în care toate persoanele se nasc libere și egale în drepturi, indiferent de etnie, religie sau sex.

În acest mod, minoritățile naționale din România au putut să își conserve limba, tradițiile și obiceiurile, contribuind totodată la dezvoltarea diversității culturale naționale și europene, precum și la crearea unui climat de pace și siguranță. Totuși, trebuie să conștientizăm faptul că drepturile și libertățile fundamentale ale omului, deși apărate de legi și organisme competente, sunt fragile. Instigarea la ură, dezbinarea, discursurile xenofobe sau creșterea inechității sociale pot afecta semnificativ drepturile cetățenilor, motiv pentru care ele trebuie monitorizate și combătute încă din fazele incipiente, a spus Nicolae Miroslav Petrețchi. 

În calitate de reprezentanți ai cetățenilor trebuie să rămânem garanții acestor drepturi, fiind nevoie de consolidarea permanentă a eforturi pentru menținerea progreselor realizate în acest domeniu, a subliniat reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României. Doar promovând și apărând drepturile și libertățile omului, ca parte a unui exercițiu constant și polivalent, prin legi clare și mai ales printr-o punere în aplicare eficientă și responsabilă a acestora, vom reuși să asigurăm consolidarea standardelor actuale, iar mai apoi să le îmbunătățim, a declarat deputatul.

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 11-12, iunie 2024

Vilne slovo nr. 11-12, iunie 2024

În această ediție, puteți citi: • Uniunea Ucrainenilor din România își deschide oficial campania electorală; • Din...

Share This