Declarație politică cu privire la celebrarea a 74 de ani de la înființarea NATO

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Acum 19 ani, pe 2 aprilie 2004, la sediul NATO de la Bruxelles, a fost arborat pentru prima dată drapelul României. De la tribuna Parlamentului deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a dorit să sublinieze că acesta este unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră contemporană, iar datorită acestui fapt, astăzi, țara noastră beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate, în același timp, demonstrându-și rolul determinant ca furnizor de securitate în regiune și în lume.

          Înființarea Alianței a venit ca o necesitate pentru garantarea valorilor democratice, punându-se accent pe viața cetățenilor, cu rol determinant în asigurarea suveranității și integrității teritoriale a statelor membre.

          Provocările tot mai complexe, ce au culminat cu războiul ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva unui stat suveran și independent, Ucraina, ne-au demonstrat că trebuie să continuăm consolidarea NATO, ca bază a apărării noastre colective. Sunt ferm convins că aderarea Finlandei, care a devenit oficial cel de al 31-lea membru al NATO, ne va face și mai puternici în fața multiplelor amenințări de securitate.

          În același timp, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ne-a unit și a consolidat și mai mult solidaritatea statelor membre în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei împotriva aspirațiilor expansioniste ale Rusiei, România contribuind multidimensional, în vederea sprijinirii Ucrainei și a refugiaților ucraineni.

          Cu toate acestea, în continuare, trebuie să rămânem atenți la situațiile de criză cauzate de acțiunile hibride ale Rusiei, care se înmulțesc, și care, prin răspândirea unor idei și concepții false, inclusiv prin încercarea de a specula sentimentele de nesiguranță şi de nemulțumire ale cetățenilor, au ca scop principal să slăbească și să dezbine statele-membre NATO, utilizând în acest scop discursuri populiste, bazate de multe ori pe pretinse apeluri la unitate, instrumentul real folosit fiind divizarea, discursul bazat pe ură, xenofobie sau alte forme de intoleranță.

          Cu siguranță, împreună vom reuși să apărăm, în continuare, valorile fundamentale ale lumii civilizate, pentru care vecinii și prietenii noștri ucraineni luptă cu prețul vieții, a declarat Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This