Declarație politică cu privire la criza lemnului de foc în România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

România, la fel ca celelalte state de pe continentul european, trece printr-o criză energetică fără precedent. Fără îndoială, seria de incertitudini privind resursele energetice este legată, în primul rând, de încălzirea locuințelor în sezonul rece. În declarația politică susținută în plenul Camerei Deputaților, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a subliniat că această problemă este mai acută în mediul rural, unde peste 80% dintre gospodării utilizează lemnul ca singura sursă de încălzire, iar oamenii se confruntă cu prețuri tot mai mari ale lemnului de foc și chiar cu lipsa acestuia, în ciuda măsurilor adoptate.

Putem observa, de exemplu, că măsuri precum reducerea cotei TVA pentru lemnul de foc și plafonarea prețului acestuia nu garantează volumul necesar de masă lemnoasă necesară încălzirii locuințelor. Conform datelor, până în prezent a fost asigurat doar jumătate din volumul recoltat în aceeași perioadă a anului trecut, a subliniat parlamentarul.

Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a amintit că din păcate, această problemă este trenantă de mai bine de doi ani și nu poate fi motivată exclusiv prin actualul context geopolitic, fapt ce l-a determinat, în toată această perioadă, să aducă personal la cunoștința ministerului de resort problemele constatate și posibile soluții.

Acesta a adăugat că ultimele propuneri le-a înaintat, la începutul lunii septembrie, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanți ai direcțiilor silvice, ocoalelor silvice și  administrațiilor publice locale, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns, deși termenul legal a fost depășit cu 4 săptămâni.

în declarația politică parlamentarul a vorbit și despre soluții concrete. ”O posibilă soluție pentru ameliorarea crizei materialului lemnos ar putea consta în creșterea volumului de masă lemnoasă dată spre exploatare și către alte companii din acest domeniu, aplicând modele de succes ale altor state. De asemenea, gravitatea problemei ar putea fi diminuată prin reducerea birocrației excesive pentru micii proprietari de păduri, adaptarea sistemului SUMAL 2.0. la prevederile în vigoare ale Codului Silvic, reducerea TVA pentru întreg lemnul destinat încălzirii locuințelor, precum și subvenționarea acestuia.”

Oricare ar fi soluția aleasă aceasta trebuie adoptată cât mai repede, pentru ca această criză a masei lemnoase pentru încălzirea locuințelor să nu se acutizeze și mai mult, în special acum, în pragul iernii, a declarat deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi.

Citiți în continuare…

Share This