Declarație politică rostită cu ocazia Zilei Limbii Ucrainene în România

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

De la tribuna Camerei Deputaților Nicolae-Miroslav Petrețchi a amintit că pentru al cincilea an consecutiv, ucrainenii din România sărbătoresc, pe 9 noiembrie, Ziua Limbii Ucrainene, instituită prin Legea nr. 213/2018. Redăm mai jos textul integral al declarației:

”Adoptarea, aproape în unanimitate, de către Parlamentul României, a acestui act normativ pentru instituirea Zilei Limbii Ucrainene este încă o dovadă a recunoașterii rolului minorităților naționale din România, în cazul de faţă al comunității ucrainene, care este a treia cea mai numeroasă minoritate etnică din România, și care, împreună cu minoritatea românească din Ucraina, formează o punte de legătură între popoarele român și ucrainean.

Pentru orice etnie, o zi importantă în viața comunității este cea legată de sărbătorirea limbii materne, aceasta fiind moștenirea sacră a unui popor, care se transmite din generație în generație, pe cale scrisă sau verbală.

Noi marcăm această zi pe 9 noiembrie, când ucrainenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua scrierii și limbii ucrainene. Iar astfel de sărbători sunt o bună ocazie pentru a ne aminti despre importanța limbii ucrainene în România și pentru asigurarea unei mai bune promovări a culturii ucrainene în societatea românească.

ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Limba maternă este, în general, cea pe care o persoană o cunoaște cel mai bine, pe care o utilizează cel mai mult, dar și un element foarte important în descoperirea de sine şi, probabil, singura care poate reda cu fidelitate ce spune sufletul.

 Acum câțiva ani a fost întocmit un top al celor mai vorbite limbi native din Europa, în care ucraineana ocupa locul 8, iar acest lucru demonstrează că, deși nu este o limbă oficială a Uniunii Europene, iar eu sper că acest lucru se va întâmpla într-un viitor apropiat, rolul limbii ucrainene este în continuă creștere.

Anul acesta sărbătoarea este umbrită de războiul din Ucraina, care a izbucnit la 24 februarie, iar poporul ucrainean are nevoie, mai mult ca niciodată, de sprijinul și solidaritatea întregii lumi, inclusiv a României, în fața unei Rusii, care încearcă nu doar să distrugă infrastructură, orașe și sate ucrainene, ci chiar să șteargă istoria Ucrainei prin distrugerea, în mod intenționat, a patrimoniului cultural ucrainean, și prin interzicerea limbii ucrainene. 

Diversitatea lingvistică reprezintă o sursă de îmbogățire a fiecărei societăți. Iar cultura şi conservarea limbii sunt componente esențiale ale existenței și conștiinței naționale. Uniunea Ucrainenilor din Romania are un rol fundamental în promovarea și conservarea limbii și culturii ucrainene în România. Dar mai ales pentru consolidarea învățământului în limba maternă, ca element identitar esențial în rândul comunității ucrainene din România, una dintre cele mai importante din punct de vedere cultural, istoric și ca pondere geografică.

Cu toții ar trebui să apreciem, să cunoaștem și să fim mândri de limba maternă, să o transmitem din generație în generație, ca pe un dar, o nestemata, un adevărat tezaur, care să unească generații și popoare.”

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This