Discuții foarte constructive la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Vineri, 19 noiembrie 2021, președintele UUR și deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a avut o întâlnire de lucru foarte eficientă cu inspectorul școlar general al județului Maramureș, doamna Anca Minodora Costin Hendea, cu care a discutat aspecte legate de educația în limba ucraineană.

În cadrul întâlnirii, doamna inspector general a reiterat sprijinul inspectoratului pentru învățământul în limba ucraineană și a exprimat întreaga disponibilitate pentru rezolvarea unor probleme patrimoniale ale Liceului pedagogic ”Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației. Discuțiile despre aceste probleme trenante au fost necesare pentru clarificarea situației juridice în care se regăsește instituția de învățământ, pentru a putea fi demarate proiecte de modernizare a clădirii, în scopul asigurării unui cadru favorabil desfășurării cursurilor la standarde europene.

Cu ocazia acestei întâlniri au fost, de asemenea, analizate modalități de consolidare a colaborării între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Uniunea Ucrainenilor din România, inclusiv derularea unor proiecte comune pentru școlile în care se studiază limba ucraineană. Domnul Petrețchi a prezentat un proiect de cooperare transfrontalieră româno-ucraineană, elaborat de UUR, desfășurat în cadrul programului Erasmus+, ce oferă posibilități de schimburi de experiență în domeniul educației pentru elevi și profesori din România și Ucraina.

Președintele UUR a avut deosebita plăcere să-i adreseze doamnei Anca Minodora Costin Hendea invitația de a participa la ceremonia de înmânare a premiilor concursului „Cel mai bun profesor de limbă ucraineană“, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România. Premiile constau în 25 de seturi interactive cu următorul conținut: tablă interactivă, videoproiector și laptop, iar concursul se adresează cadrelor didactice de limbă și literatură ucraineană din școlile cu predare în limba ucraineană.

Citiți în continuare…

Share This