Diversitate etnică și interculturalitate în rândul tinerilor aparținând minorităților naționale

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Minoritățile naționale aduc plusvaloare, oferă stabilitate și, pe termen lung, creează avantaje societăților în care conviețuiesc, aportul lor la viața culturală, științifică și economică fiind unul semnificativ. De la acest principiu au pornit reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România, care au organizat, în perioada 24- 27 iulie, în stațiunea Jupiter din Constanța, evenimentul „Diversitate etnică și interculturalitate în rândul tinerilor aparținând minorităților naționale”.

Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae- Miroslav Petrețchi, subsecretarul de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer,  secretarul de stat Izabella- Maria Kacso- Doboly și subsecretarul de stat Bogdan- Florin Paraschiv- ambii din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, le-au vorbit tinerilor despre rolul important pe care ei îl joacă în procesul de asigurare a continuității culturilor, limbilor, tradițiilor și obiceiurilor specifice fiecărei minorități naționale. Prin luările lor de poziții, aceștia au încurajat dialogul intercultural și respectarea tuturor elementelor de diferențiere în tradițiile fiecărei etnii.

Trainerul și antreprenorul Luca Știrbâț a desfășurat un workshop interactiv, tinerii fiind provocați să identifice problemele specifice cu care ei se confruntă, activitate care a generat receptivitate și entuziasm. Subsecretarul de stat din cadrul DRI, Dincer Geafer, și șeful Serviciului programe și relații cu societatea civilă și organisme internaționale al aceluiași departament, Liliana Bărbulescu, au susținut prezentări ale proiectelor derulate în sprijinul culturilor minorităților naționale, au prezentat o expoziție de artă cu tablouri specifice comunităților etnice existente la nivel național și au antrenat tinerii în dialoguri constructive și interculturale.

La eveniment au participat președintele Organizației Tineretului Ucrainean din România, Mihai- Ciprian Lușcan și reprezentanți ai Asociației Macedonenilor, Comunității Lipovene, Uniunii Sârbilor, Uniunii Polonezilor, Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor, Asociației Italienilor, Partidei Romilor – Pro Europa și Uniunii Croaților. Moderatorul ambelor conferințe a fost Fabian Popovici. Tineri și seniori, participanții au concluzionat că multiculturalitatea întrunește, în egală măsură, o formă de definire a identităților individuale și un proces de constituire a solidarității interetnice. Pe lângă acestea, la activitățile derulate au luat parte și refugiați ucraineni din diferite colțuri ale țării.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This