Ediția a XIV-a a Concursului „Istoria și tradițiile ucrainenilor din România”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, în colaborare cu Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, sub coordonarea profesorului Delia Martineac, a organizat, în perioada 24-26 mai, a XIV-a ediție a prestigiosului Concurs „Istoria și tradițiile ucrainenilor din România”, Etapa Națională. Inclus în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare, cu finanțare ME- 2024, acest eveniment a adunat o impresionantă competiție între peste 130 de elevi din județele Botoșani, Suceava, Maramureș și Timiș.

Elevii din ciclurile gimnazial și liceal au intrat au demonstrat excelență și pasiune pentru tot ceea ce reprezintă cultura ucraineană. Concursul, desfășurat atât direct, cât și indirect, a fost structurat pe patru secțiuni: „Fotografie”, „Eseu însoțit de PowerPoint”, „Prezentarea unui obicei” și „Prezentarea costumului popular”. Îmbinând elemente de limbă și literatură ucraineană, istorie, educație muzicală și religie, competiția a fost un exemplu de talent și performanță.

Juriul de excepție, format din specialiști în artă și profesori de limbă ucraineană, a avut sarcina dificilă de a evalua fiecare proiect. Comisia a fost condusă de asist. univ. dr. Angela Robu (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava), în calitate de președinte, și prof. dr. Ianko Gubani (DGMRP – Ministerul Educației), ca președinte executiv. Alături de ei, au făcut parte din juriu: prof. dr. Silvia-Corina Nuțu (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava – secretar), insp. prof. Ilie Sauciuc și insp. prof. Mihaela Loredana Ceica (Inspectoratul Școlar Județean Suceava), prof. Iuliana Vatamaniuc (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici” Mihăileni, Botoșani), prof. Larisa Valentina Petrețchi (Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” Sighetu Marmației, Maramureș), prof. Valentin Ianoș (directorul Casei de Cultură a Studenților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava), și Carmen Crâșmar (Școala Gimnazială „Maria Enescu Cosmovici”).

Competiția a fost un adevărat spectacol de cultură și educație, o sărbătoare a identității și tradițiilor ucrainene, care a demonstrat, încă o dată, puterea și frumusețea diversității culturale.

Citiți în continuare…

Share This