Etapa judeţeană a Concursului de recitare a poeziei ucrainene, la Rona de Sus

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Dăruirea cadrelor didactice, sprijinul constant al Uniunii Ucrainenilor din România și angajamentul puternic al părinților au transformat etapa județeană a Concursului de recitare a poeziei ucrainene, ediția a XXIV-a, organizat de Filiala Maramureș a UUR, pe 22 aprilie, la Rona de Sus, într-un moment de succes și satisfacție, care și-a depășit propriile recorduri de participare.

    Limba maternă, esențială pentru dezvoltarea identității, a sentimentului de apartenență culturală și pentru consolidarea legăturilor interpersonale și intergeneraționale a adunat la Rona de Sus, ca și la Olimpiada de limbă ucraineană, un număr de participanți în creștere semnificativă față de edițiile precedente. Nivelul de pregătire și talentul demonstrat de elevi în cunoașterea limbii materne ucrainene fiind impresionante.

          Președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, invitat oficial al evenimentului, susținător constant al evoluției educaționale și al aprofundării studiului în limba maternă, și-a amintit cu emoție contribuția jucată în formarea sa și în insuflarea dragostei pentru limba maternă ucraineană de către învățătoarea și diriginta care i-au ghidat pașii. Acesta a vorbit deschis despre implicarea și rolul profesorului în generarea unui mediu educațional stimulativ, care să ajute elevul să își consolideze cunoștințele de limbă maternă. Președintele UUR nu a omis nici rolul activ al părintelui în susținerea copiilor să studieze limba ucraineană. “Subliniez efotul pe care l-au depus cadrele didactice, colegii din cadrul UUR de-a lungul anilor, asfel încât, ca urmare a acestui efort, astăzi, am ajuns ca la Olimpiada de limbă ucraineană să avem un număr cu aproape 50% mai mare de participanți decât cei de anul trecut. Rezultatele sunt cu mult mai bune. Același lucru l-am observat și la Concursul de recitare a poeziei ucrainene”, a subliniat președintele UUR.

     În Maramureș, participarea la etapa județeană a Concursului de poezie a peste 150 de participanți. Nicolae-Mirolsav Petrețchi a asigurat că Uniunea a depus și va depune în continuare eforturi pentru a sprijini elevii, cadrele didactice și, în general, învățământul în limba maternă, acesta fiind esential pentru existența comunității ucrainene: “Fără tineri și fără educație în limba maternă nu putem să ne asigurăm un viitor la fel cum l-am preluat noi de la cei care au fost înaintea noastră”.

       Președintele Filialei UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi, a mulțumit elevilor și dascălilor, care îi îndrumă pe copii în această călătorie minunată a învățăturii, pentru interesul pe care îl arată față de limba ucraineană și pentru pasiunea pe care o manifestă prin intermediul poeziei.

       Din cadrul comisiei de jurizare au făcut parte președinta UUR Lunca la Tisa, Sambor Anna, Macioca Mihai, președintele UUR Poienile de sub Munte, prim-vicepreședinte UUR, Pasenciuc Vasile, Boiciuc Ana, profesor în cadrul Școlii Gimnaziale Rona de Sus și inspector pentru limba ucraineană, Miculaiciuc Halena. Înainte de a acorda premiile, comisia i-a încurajat și felicitat pe elevi, îndemnându-i să continue să citească și să învețe cu pasiune. 14 elevi au primit premiul I, 10 premiul II, 9 elevi au primit premiul III, 9 mențiune, 48 au primit premiul de participare, iar premiul special i-a fost acordat elevei Colopelnic Simina, din cadrul Școlii Gimnaziale Remeți.

             Elevii claselor IV- XII au avut de citit și un text la prima vedere, ceea ce a constituit o provocare în plus. Un aspect suplimentar, punctat în evaluare de către organizatori, a fost purtarea portului popular specific zonei fiecăruia dintre elevi, detaliu care a adus un plus de culoare evenimentului și a demonstrat că elevii sunt mândri de cultura și tradițiile ucrainene.

      La rândul lor, Ruscovan Ioan, viceprimarul comunei Rona de Sus, Semeniuc Lucreția, directorul Școlii Profesionale Poienile de sub Munte, Papariga Maria, directorul Școlii Gimnaziale Valea Vișeului, Ștefan Maria, directorul Școlii Gimnaziale Remeți, Iordăchianu Irina, președinta UUR Bistra, și Cureleac Vasile, directorul Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” au mulțumit elevilor pentru interesul pe care-l arată față de limba ucraineană și pentru participarea la concurs.

        Participarea entuziastă la Concursul de recitare a poeziei ucrainene de la Rona de Sus, județul Maramureș, este o dovadă clară a angajamentului elevilor și al comunității în general de a încuraja și a promova cultura ucraineană în România, iar organizatorii sunt deja în așteptarea următoarei etape.

Citiți în continuare…

Share This