Etapa Națională a Concursului de recitare a poeziei ucrainene, ediția a XXIV-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Forfotă mare și multă emoție, pe 29 aprilie, în Rona de Sus, faimoasa localitate din județul Maramureș, unde cei mai talentați copii care studiază în limba maternă au participat la Etapa Națională a Concursului de recitare a poeziei ucrainene, ediția a XXIV-a. O competiție deja consacrată, care prin implicarea Uniunii Ucrainenilor din România, a elevilor, profesorilor și părinților, a crescut an de an și a trecut de la faza locală la cea națională, cu o participare consistentă și cu rezultate care au depășit toate așteptările.

      În total, 62 de copii au fost premiați pentru talentul și dedicarea lor în promovarea culturii și a tradițiilor ucrainene, aprecierile venind de la o comisie de jurizare formată din reprezentanți ai tuturor județelor participante, cu membri experimentați în evaluare, din care a făcut parte și președintele Filialei UUR București, Mihai Traista, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România și din Ucraina.

     Astfel, 14 elevi au primit premiul întâi, în valoare de 600 de lei fiecare, 13 s-au clasat pe locul doi și au primit câte 500 de lei, 13 fiind situați pe locul trei, cu premii individuale de 300 de lei. De asemenea, 9 copii au primit mențiuni, fiind recompensați cu câte 200 de lei. Organizatorii au acordat și 13 premii de participare, în valoare de 100 de lei de copil.

         Locul de desfășurare al celei mai performate etape a Concursului de poezie ucraineană nu a fost ales întâmplător, Rona de Sus fiind o localitate emblematică pentru etnicii ucraineni din România, un adevărat centru cultural ucrainean, care a dat foarte mulți oameni de cultură, scriitori, poeți, diplomați, medici, membri ai Uniunii Scriitorilor din România și din Ucraina, specialiști cu care se mândrește comunitatea ucraineană, națională și de peste hotare.

         Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae Miroslav Petrețchi, s-a declarat impresionat de nivelul foarte înalt de pregătire al elevilor participanți, i-a felicitat și a mulțumit cadrelor didactice pentru eforturile lor de a pregăti și de a atrage din ce mai mulți copii în competiții. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor oaspeți importanți din Ucraina: Miroslava Kornelyuk – șeful Departamentului de Cultură și Arte al Direcției de Cultură, Naționalități și Religii al Administrației de Stat Ivano-Frankivsk, Vasyl Demianchuk – vicepreședinte al Consiliului Regional Transcarpatic, cărora Nicolae Miroslav Petrețchi le-a mulțumit că, în ciuda faptului că se află într-o situație dificilă, au venit să susțină prin prezența lor elevii participanți la concurs. Oaspeții din Ucraina au mulțumit statului roman și UUR pentru sprijinul pe care il oferă Ucrainei, pentru eforturile depuse pentru susținerea învățământului în limba ucraineană.

       Recunoștința președintelui UUR s-a îndreptat și către filiala Maramureș, reprezentată de președintele Miroslav Petrețchi, pentru transformarea acest eveniment într-o competiție educațională de înalt calibru. Acesta a asigurat că Uniunea a depus și va depune în continuare eforturi pentru a sprijini elevii, cadrele didactice și, în general, învățământul în limba maternă, acesta fiind esențial pentru existența comunității ucrainene și pentru viitorul acesteia.

   Alături de elevi, profesori și părinți, au fost prezenți și viceprimarul comunei Rona de Sus, Ruscovan Ioan, subsecretarul de stat în Ministerul de Interne, Petru Bledea, preoții Cinar Gheorghe (Rona de Sus), Vișovan Adrian (Poienile de Sub Munte), Popovici Petru (Reșița), directori de școli, profesori de limba ucraineană din județul Maramureș și din celelalte județe. Cu toții au fost impresionați de angajamentul elevilor și al comunității de a încuraja și a promova cultura ucraineană în România.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This