Eveniment special, dedicat Zilei Mondiale a Educației, la Sighetu Marmației

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, a organizat, pe 3 octombrie, un eveniment de amploare în sala festivă a liceului, dedicat Zilei Mondiale a Educației. Sub titlul „Ziua Educației – Îmbunătățirea actului educațional privind învățământul în limba ucraineană: Provocări și soluții”, inițiativa a adus împreună profesori, inspectori și lideri ai comunității pentru a discuta strategii menite să sprijine educația în limba maternă ucraineană. Cu un program variat, evenimentul a inclus paneluri de discuții și workshop-uri interactive care au pus accentul pe soluțiile necesare dezvoltării învățământului în limba ucraineană.

Prezent la eveniment, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a evidențiat importanța fundamentală a educației în limba ucraineană pentru ucrainenii din Maramureș și pentru întreaga comunitate din țară. În intervenția sa, el a subliniat că educația reprezintă un pilon fundamental pentru oricare minoritate națională în asigurarea, limbii, culturii, tradițiilor și obiceiurilor. De asemenea, președintele UUR a mulțumit organizatorilor pentru invitație și a reafirmat sprijinul constant al Uniunii în dezvoltarea învățământului în limba ucraineană, prin programe specifice precum cursurile de perfecționare pentru profesori și concursurile dedicate elevilor, inclusiv sprijinirea tinerilor dornici să studieze în marile centre universitare.

Nicolae-Miroslav Petrețchi a adus în prim-plan rezultatele deosebite obținute în cadrul Olimpiadei de Limbă și Literatură Ucraineană, remarcând creșterea numărului de elevi care studiază această limbă. În plus, a evidențiat noile mecanisme introduse prin efortul său parlamentar în Legea Educației, menite să facă învățământul ucrainean mai atractiv atât pentru elevi, cât și pentru profesori, subliniind buna colaborare cu Ministerul Educației, Inspectoratele Școlare Județene și școlile cu predare în limba ucraineană. A mulțumit doamnei director Lucreția Semeniuc pentru o colaborare fructuoasă, precum și profesorilor și inspectorilor care își dedică munca promovării limbii ucrainene.

La eveniment au participat oficiali și specialiști din domeniul educației și din cadrul Uniunii Ucrainenilor din România, printre care inspectorul școlar general Mihai Cosmin Pop, inspectorul școlar general adjunct Filip Dan Andrei și lideri ai comunității ucrainene precum: Ilie Sauciuc, Vasile Pasenciuc și Irina Liuba Horvat. Participanții la paneluri au abordat subiecte de actualitate din educație, precum provocările învățământului în limba ucraineană, identificarea oportunităților de dezvoltare, rolul comunității și autorităților în susținerea acestui tip de educație. Workshopurile, la rândul lor, au oferit participanților ocazia de a discuta modalități de obținere a unor performanțe academice deosebite și integrarea refugiaților ucraineni în sistemul educațional românesc. Evenimentul s-a încheiat prin reafirmarea angajamentului Uniunii Ucrainenilor din România de a sprijini continuu educația în limba maternă și de a răspunde provocărilor cu soluții eficiente și adaptate prezentului.

Citiți în continuare…

Share This