Eveniment dedicat lui Taras Șevcenko, organizat de UUR Maramureș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Marți, 9 martie, la Sighetu Marmației, filiala UUR Maramureș a marcat 207 ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Șevcenko. Comemorarea a debutat la Biserica Ortodoxă Ucraineană cu o slujbă de pomenire a lui Taras Șevcenko, oficiată de consilierul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, pr. dr. Nicolae Lauruc și de preotul Marius Lauruc.

După slujba de pomenire, participanții au vorbit despre contribuția renumitului poet, scriitor şi pictor ucrainean Taras Șevcenko la formarea limbii ucrainene moderne și a națiunii ucrainene, precum și la dezvoltarea culturii ucrainene.

Părintele dr. Nicolae Lauruc a evidențiat eforturile depuse de UUR de-a lungul timpului pentru păstrarea identității etnice a ucrainenilor din România, a subliniat importanța folosirii limbii materne atât în viața cotidiană, cât și în biserică. De asemenea, a menționat rolul Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a Liceului Pedagogic ucrainean „Taras Șevcenko” în păstrarea și promovarea limbii, precum și a tradițiilor ucrainene.

Evenimentul a continuat cu ceremonia de depunere de coroane de flori la bustul marelui Kobzar, situat în parcul din faţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmației.

La eveniment au participat președintele UUR Maramureș, Miroslav Petrețchi, președinții organizațiilor locale ale UUR Maramureș, alături de alți membri, directorul Liceului pedagogic ucrainean „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, prof. dr. Vasile Cureleac.

Tot zilele acestea filiala UUR Maramureș organizează un simpozion cu tema „Rolul femeii ucrainene în societate”. În actualul context pandemic, simpozionul se desfășoară pe parcursul mai multor zile, cu participarea femeilor ucrainene din localitățile cu populație majoritară ucraineană din Maramureș.

În cadrul simpozionului sunt dezbătute teme precum: rolul femeii ucrainene în diverse domenii de activitate, aportul cadrelor didactice în dezvoltarea învățământului în limba maternă, implicarea femeilor în popularizarea tradițiilor și obiceiurilor ucrainene.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 358

,,Naș holos”, Nr. 358

În această ediție, puteți citi:  • Sărbătorirea centenarului Taras Șevcenko în Bucovina; • Prometeu al Pământului de...

Share This