Eveniment special „Minorități Naționale-Cultură, Educație, Tineret”, organizat la Sighetu Marmației

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la evenimentul „Minorități Naționale-Cultură, Educație, Tineret”, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, care s-a desfășurat la Sighetu Marmației în perioada 25-27 octombrie 2024.

Într-o postare pe Facebook Nicolae-Miroslav Petrețchi a salutat această inițiativă și a mulțumit partenerilor care au sprijinit acest eveniment.

”A deschide evenimentul „Minorități Naționale-Cultură, Educație, Tineret”, desfășurat între 25 și 27 octombrie la Sighetu Marmației, a fost pentru mine un moment de mare responsabilitate și onoare. Organizarea acestui eveniment, de către Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii, ne-a oferit tuturor o platformă de dialog între generații, un loc unde aproape 150 de participanți din toată țara și-au dat întâlnire pentru a reafirma esența comunităților minoritare din România.

În fața unui public profund ancorat în valorile comunitare, am subliniat rolul esențial pe care statul român îl joacă în sprijinirea minorităților naționale, un rol asumat cu seriozitate și devotament. România este un model de bune practici în protejarea drepturilor minorităților, iar exemplul nostru este tot mai mult preluat pe plan internațional. Uniunea Ucrainenilor din România, la rândul ei, promovează aceste valori în toate forurile internaționale în care activează, având misiunea de a aduce vizibilitate și respect pentru drepturile fundamentale ale ucrainenilor și ale altor comunități minoritare.

Am vorbit, de asemenea, despre reperele esențiale care susțin identitatea comunității noastre: cultura, educația, credința și tineretul. Am accentuat atenția cu totul deosebită pe care Uniunea Ucrainenilor din România o acordă tinerilor și evenimentelor culturale dedicate lor, pentru că în aceștia vedem continuitatea și viitorul moștenirii noastre culturale. În același timp, am reafirmat importanța educației în limba maternă și eforturile Uniunii de a susține numărul în creștere al elevilor care studiază limba ucraineană și se implică în olimpiadele și concursurile școlare organizate de noi.

Totodată, am evidențiat cu mândrie că Uniunea Ucrainenilor din România a devenit un model pentru organizații din Europa și din lume în ceea ce privește colaborarea cu tineretul. Sprijinul pe care îl oferim tinerilor este esențial, le asigurăm locuri gratuite de cazare și oportunități de angajare, investind astfel în viitorul lor și în vitalitatea comunității noastre. Cu profund respect am subliniat că în sânul comunității noastre activează cadre didactice și tineri de o remarcabilă valoare, oameni dedicați, care contribuie la promovarea și perpetuarea culturii și identității ucrainene.

Am împărtășit toate aceste gânduri în prezența unor personalități și colaboratori de seamă ai comunității noastre, printre care președintele Filialei Maramureș a UUR, Miroslav Petrețchi, vicepreședintele UUR, Ioan Herbil, inspectorul pentru minoritatea ucraineană, Ana Maria Covaci, directorul Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko”, Lucreția Semeniuc, alți invitați, precum reprezentanți ai comunităților evreiești și germane din România.

Le sunt recunoscător partenerilor care au sprijinit acest eveniment, în special Ministerului Culturii, precum și Departamentului de proiecte al UUR și tuturor celor care au fost alături de noi, făcând posibil acest moment de unitate și promovare a valorilor care ne definesc.”

 

Citiți în continuare…

Share This