Evenimente cu triplă semnificație, organizate de Filiala UUR – Iași

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cea de-a 33-a aniversare a proclamării independenței Ucrainei este umbrită, din nefericire, de războiul pe scară largă declanșat de Federația Rusă la 24 februarie 2022. Poporul ucrainean a visat dintotdeauna la propriul stat suveran și independent și, iată că, acum, la 33 de ani de la proclamarea independenței statului ucrainean, din păcate, ucrainenii, civili sau militari, plătesc, din nou, un tribut de sânge, de data aceasta nu numai pentru propria lor libertate, independență și dreptul de a-și croi viitorul, ci și pentru pacea și liniștea Europei.

De aceea, Filiala Iași a Uniunii Ucrainenilor din România a  inițiat şi a găzduit recent o serie de evenimente cu o triplă semnificație, pentru a marca Ziua Drapelului Naţional al Ucrainei – 23 august, Ziua Independenței Ucrainei – 24 august și Ziua comemorării apărătorilor Ucrainei căzuți la datorie – 29 august.

Cu această ocazie, la sediul filialei a fost organizată o expoziție de ziare și reviste editate de UUR, broșuri, postere și fotografii, care au ilustrat cele mai frumoase locuri din Ucraina, precum și parcursul istoric al luptei poporului ucrainean pentru independență. De asemenea, au fost prezentate simbolurile naționale ale Ucrainei, alături de un scurt istoric al acestora. 

Evenimentele au continuat a doua zi, în cadru festiv, cu intonarea imnurilor de stat ale României și Ucrainei, urmată de o scurtă prezentare a pașilor parcurși de Ucraina pentru dobândirea independenței, realizată de președintele filialei Iași, Daniel Serdenciuc, care s-a referit și la situația actuală din Ucraina și la poziția conducerii UUR față de invadarea Ucrainei de către Federația Rusă. Daniel Serdenciuc a amintit și ajutorul acordat poporului ucrainean și refugiaților care se află temporar pe teritoriul României. ”Uniunea Ucrainenilor din România rămâne o punte solidă între poporul român și cel ucrainean și va continua să promoveze cooperarea între cele două țări, consolidând relațiile de bună vecinătate și aprofundând cooperarea culturală”, a conchis Daniel Serdenciuc. Discursul său a fost urmat de alocuțiunile invitaților speciali.

În încheierea evenimentului, reprezentanții refugiaților ucraineni stabiliți temporar la Iași au prezentat un program artistic, bucurându-se de sprijinul mai multor scriitori ieșeni prezenți la eveniment, în acordurile formației ”Best Friends Event” a Cercului Militar Iași, care a încântat audienţa alături de soliștii Bogdan Iordache, Biatrice Spiridon şi Andrei Fabnaragiu.

Citiți în continuare…

Share This