„Folclorul ucrainean (cântece, dansuri și tradiții)”, eveniment organizat la Bocicoiu Mare

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi a răspuns cu bucurie invitației filialei UUR-Maramureș și organizației locale Bocicoiu Mare de a participa la o adevărată sărbătoare a sufletului ucrainean, organizată sub genericul „Folclorul ucrainean (cântece, dansuri și tradiții)”.

La eveniment au participat numeroase grupuri vocale ucrainene maramureșene, precum și grupul artistic ”Soniacina Struna” din Ucraina, care au oferit un spectacol plin de culoare și energie. Spectatorii au avut ocazia să descopere bogăția și diversitatea folclorului ucrainean, de la cântecele tradiționale până la dansurile care reflectă identitatea și moștenirea culturală a acestei comunități.

”M-am bucurat să fiu alături de organizatorii și participanții la acest eveniment, ce are ca scop întărirea și diversificarea legăturilor culturale, lingvistice și sociale dintre comunitatea ucraineană din România și localități din Ucraina, prin intermediul muzicii, dansurilor și costumelor tradiționale. Bucuria a fost și mai mare atunci când am văzut atât de mulți tineri prezenți, mulți dintre ei participanți la atelierele de vară, organizate de UUR pentru copiii ucraineni din localitate”, a scris Nicolae-Miroslav Petrețchi pe contul sau din Facebook.

El a subliniat, cu acest prilej, importanța conservării și promovării limbii, culturii și tradițiilor ucrainene, amintind, totodată, că păstrarea și promovarea moștenirii culturale ucrainene reprezintă o misiune importantă pentru UUR. Este de admirat faptul că, deși organizația locală Bocicoiu Mare a UUR nu este foarte mare, reușește să organizeze astfel de evenimente importante, a mai spus președintele UUR.

De asemenea, el a mulțumit partenerilor ucraineni și ansamblurilor artistice din Ucraina pentru prezență și pentru faptul că, în ciuda greutăților cu care se confruntă din cauza războiului, găsesc timpul și energia necesare pentru a se afla în mijlocul comunității ucrainene din România.

Acțiunea a fost un prilej de a celebra cultura, istoria și identitatea națională și de a sublinia importanța păstrării valorilor tradiționale în context modern.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This