Excursie pentru elevii ucraineni și profesorii lor de la Școala Gimnazială din Bârna

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Pentru 51 de elevi ucraineni și profesorii lor de la Școala Gimnazială din Bârna, ziua de 22 septembrie a fost o aventură în inima istoriei și a naturii. Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat o excursie tematică, oferind tinerilor oportunitatea de a vizita locuri pline de semnificație culturală și istorică.

Împreună cu dascălii lor – managerul școlii, prof. Ionel Petrea, profesorul de limba ucraineană Ioan Smecicaș și președintele organizației locale UUR Bârna, Ioan Longa, elevii au pornit la drum spre o serie de obiective ce le-au deschis noi perspective.

Prima oprire, la Băile Herculane, a fost o lecție deschisă despre frumusețea arhitecturală și bogatul patrimoniu istoric al stațiunii, oferindu-le tinerilor o incursiune într-un adevărat muzeu în aer liber. Înscrise în Lista Monumentelor Istorice, clădirile au captivat atenția excursioniștilor, iar elevii au aflat despre perioada de glorie a acestei stațiuni balneare, cunoscută cândva pentru eleganța și frumusețea sa arhitecturală.

Excursia a continuat cu vizita la Drobeta-Turnu Severin, unde au descoperit Cetatea, Muzeul Regiunii Porțile de Fier și Aquariumul cu colecția sa impresionantă de pești exotici și sturioni, „darul cel mai valoros al Dunării”, pe cale de dispariție. Tinerii au fost fascinați de varietatea peștilor și atenți la lecția despre fragilitatea ecosistemelor naturale și nevoia de protejare a speciilor aflate în pericol.

Una dintre cele mai emoționante opriri a fost la statuia lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, înaltă de 55 de metri. Acest basorelief uriaș, la care s-a lucrat timp de 10 ani, i-a impresionat pe elevi, oferindu-le un prilej de a reflecta asupra măreției și simbolurilor istorice.

Încărcați de aceste experiențe, tinerii au încheiat ziua la Mănăstirea Mraconia, un lăcaș de cult ortodox aflat în Defileul Dunării, unde au avut prilejul să mediteze asupra spiritualității și tradițiilor vechi.

Proiectul, finanțat de Filiala Timiș a UUR, a avut un impact profund asupra participanților. Părinții și profesorii au împărtășit entuziasmul și recunoștința pentru această oportunitate de învățare, de descoperire, experiențe ce nu pot fi trăite în sălile de clasă, ci doar în inima comunității și a istoriei.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 365

,,Naș holos”, Nr. 365

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (V); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This