Expoziție de carte și fotografie, dedicată Holodomorului din 1932-1933

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

O  expoziție de carte și fotografie, dedicată catastrofei umanitare care a fost Holodomorul, Marea Foamete din Ucraina (1932-1933), prigoană sovietică împotriva poporului ucrainean în care și-au pierdut viața peste 10 milioane de oameni, este deschisă la filiala UUR Iași, în perioada 26 noiembrie- 04 decembrie. 

Tragedia a lăsat o cicatrice profundă supraviețuitorilor și urmașilor acestui genocid. În prezent, 90 de ani mai târziu, războiul din Ucraina generează o nouă criză alimentară, economică și financiară. Ucrainenii ieșeni, asemeni ucrainenilor de pretutindeni, nu pot rămâne impasibili în fața ororilor.

Acțiunea ieșeană se va încheia pe 4 decembrie cu o întâlnire a scriitorilor ucraineni și români din București și Iași, cu membri ai filialei, reprezentanți ai mediului academic, refugiați din Ucraina, cu toții urmând să evoce, spre amintire și conștientizare, tragedia evenimentelor.

În paralel, pe 2 decembrie, cu ocazia zilelor Teatrului Național din Iași, va avea loc conferința „Teatrul ucrainean în timpul invaziei ruse”, susținută de Hanna Veselovska, profesor, critic de teatru, autoare a peste 200 de lucrări de cercetare în domeniul teatrului, director al departamentului de studii teatrale de la Institutul Național Academic de Cercetare și Artă modernă, Kiev, Ucraina.

Citiți în continuare…

Share This