Festival de Colinde Ucrainene, la Casa de Cultură „Mihai Teliman” din Siret

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Casa de Cultură „Mihai Teliman” din Siret a devenit, pe 15 decembrie, locul de întâlnire al tradițiilor și al bucuriei, găzduind cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului de Colinde Ucrainene. Organizat cu pasiune de UUR Suceava, împreună cu organizația Siret a Uniunii – președinte Constantin Popescul, în parteneriat cu Casa de Cultură „Mihai Teliman”, evenimentul a adus pe scenă momente artistice unice și emoționante.

Festivalul a fost deschis de președintele Filialei UUR Suceava, Ilie Sauciuc, care a evidențiat importanța acestui eveniment anual pentru promovarea și păstrarea obiceiurilor de iarnă ale comunității ucrainene. Petru Șoiman, consilier local UUR în cadrul Primăriei Bălcăuți, a subliniat cu entuziasm prezența numeroasă a copiilor și tinerilor, subliniind că ei sunt cei care duc mai departe tradițiile.

Evenimentul a avut și o dimensiune spirituală. Pr. greco-catolic Ionuț Ursuleac, protopop al Protopopiatului Bucovinean, a adus un mesaj de compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean, exprimând speranța că războiul va lua sfârșit cât mai curând. În același ton, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru relații cu minoritățile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a rostit o rugăciune de binecuvântare și a transmis mesajul Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Calinic. În semn de respect și prietenie, pr. Cobziuc a oferit „Acatistul și viața Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava,” o ediție bilingvă realizată cu sprijinul UUR.

Un alt moment deosebit a fost participarea lui Vasyl Protsiuk, director adjunct al Colegiului Pedagogic din Cernăuți, care a vorbit despre onoarea de a fi prezent pentru al treilea an consecutiv la festival, o colaborare consolidată prin parteneriatul educațional „Elevi acum, profesori în devenire”, desfășurat alături de UUR Suceava și Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

Pe scena festivalului au evoluat ansambluri și grupuri vocale din județul Suceava și Ucraina, fiecare aducând câte un strop de magie și autenticitate:
– Grupul de copii „Veselka” din Vășcăuți, coordonat de prof. Carmen Crâșmar,
– Ansamblul „Bukovynska Ruja” din Milișăuți, coordonat de Brândușa Peslari,
– Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuți, sub îndrumarea prof. Petru Șoiman,
– Grupul Vocal al Colegiului Pedagogic din cadrul Universității „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, coordonat de prof. Vasyl Protsiuk,
– Grupul „Polonynka” din Paltinu, condus de prof. Ilie Sauciuc,
– Grupul „Maidanchyk” din Cacica, sub îndrumarea pr. Ionuț Ursuleac,
– Grupul „Vocile Negostinei” din Negostina, coordonat de prof. Antoneta Crainiciuc,
– Grupul vocal al UUR din Gropeni, sub conducerea lui Radu Nicolaișen,
– Grupul „Seniorii” din Rădăuți, îndrumat de Marin Pesclevei,
– Ansamblul „Kolomeika” din Siret, coordonat de prof. Zirca Ianoș.

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului de Colinde Ucrainene a fost o sărbătoare autentică a tradițiilor ucrainene. Colindele au adus bucurie, căldură și emoție, au marcat începutul festiv al sărbătorilor de iarnă și au demonstrat puterea culturii și a tradițiilor de a uni oameni și comunități, chiar și în vremuri dificile.

Citiți în continuare…

Share This