Festivalul de Muzică Religioasă Ucraineană în Satu Mare, ediția a III-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Cea de a treia ediție a Festivalului de Muzică Religioasă Ucraineană, eveniment organizat de filiala Satu Mare a UUR în colaborare cu organizația locală Micula, a adunat, duminică, 20 august, peste 250 de participanți, într-o atmosferă menită să sedimenteze coexistența pașnică, coeziunea comunitară și să transmită valori culturale către generațiile următoare.

Festivalul, organizat la Micula, se înscrie în șirul acțiunilor Filialei Satu Mare a UUR, care promovează valorile culturale și profilul identitar al ucrainenilor sătmăreni. Evenimentul a avut loc în parteneriat cu Biserica Penticostală din Micula și Consiliul local.

 În deschidere, președintele UUR, Nicolae Miroslav Petrețchi, i-a felicitat pe organizatori, amintind că Filiala Satu Mare a fost deschizătoare de drumuri în organizarea unui festivalului, exemplul fiind urmat de toate celelalte filiale din țară. Președintele UUR a subliniat importanța unor astfel de acțiuni, care au un puternic caracter educativ, de formare a noilor generații, în spiritul respectării valorilor spirituale.

O mențiune specială a mers către președinte filialei Satu Mare, Irina Liuba Horvat, și prim-vicepreședintele Vasile Buciuta, președinte al organizației Micula, neobosiți în demersurile pentru păstrarea identității etnice ucrainene în Satu Mare. UUR organizează anual peste 400 de acțiuni culturale cu scopul de a crea un climat de efervescență creatoare și de a păstra limba, obiceiurile și tradițiile ucrainenilor din România, evenimente care capătă tot mai multă aderență.

 Nicolae Miroslav Petrețchi a evidențiat că este un adevărat privilegiu ca, în actualele condiții atât de dramatice pentru poporul ucrainean, să trăim în România și să-i putem ajuta pe conaționalii noștri: „Cultura, religia și limba sunt factori determinanți ai identității noastre care ne individualizează în peisajul multietnic din România”. Totodată, acesta a subliniat că, în conformitate cu recensământul populației din 2021, minoritatea ucraineană a înregistrat cea mai mică scădere față de cel 2011, ba, mai mult, în județul Satu Mare numărul ucrainenilor a crescut ca urmare a eforturilor Filialei județene pentru păstrarea identității. Președintele UUR a insistat pe importanța colaborării cu administrațiile publice locale, cu toate confesiunile religioase, pentru o cât mai bună dezvoltare a relațiilor și imaginii de ansamblu a etniei ucrainene.

 Președintele filialei sătmărene a UUR, dr. Irina Liuba Horvat, a reiterat ideea că aceste acțiuni contribuie la coagularea conștiinței apartenenței la un popor cu o cultură aparte, ca cel ucrainean. ”Aș dori să-i felicit pe cei din organizația Micula a UUR, în special pe domnul președinte Vasile Buciuta, care răspunde în permanență ”prezent”, la toate solicitările. Micula este un foarte bun exemplu de conviețuire armonioasă: aici trăiesc în bună înțelegere, români, maghiari și ucraineni, de foarte multă vreme. Mă bucur că acest eveniment a suscitat un interes major. Constat cu satisfacție, că și evenimentul de astăzi se bucură de o largă participare și cred că festivalul acesta deschide puternice punți spirituale între noi, ca oameni credincioși, care nu-și uită nicio clipă rădăcinile.” a declarat Irina Liuba Horvat.

Primarul comunei Micula, Dobos Istvan, s-a declarat mândru că la Micula trăiește cea mai mare comunitate ucraineană din județul Satu Mare, aspect benefic pentru dezvoltarea comunei. Aici conviețuiesc mai multe etnii, mai multe confesiuni, dar toate sunt legate prin sentimente de apreciere și respect reciproc.

Episcopul Viktor Hrebka a mulțumit poporului român, UUR și președintelui Nicolae Miroslav Petrețchi pentru sprijinul acordat poporului ucrainean încă din primele zile ale războiului. El a vorbit despre ajutoarele umanitare deosebit de consistente care contribuit la susținerea populației afectate de război. “Miile de tone de alimente, medicamente, generatoare și multe alte bunuri trimise de către UUR în Ucraina, implicarea acesteia în rezolvarea operativă a tuturor problemelor de la trecerile de frontieră, primirea refugiaților, cazarea și transportul acestora și sprijinirea refugiaților ucraineni de pe teritoriul României reprezintă dovada vie a solidarității frățești a unor oameni care au grijă de semenii lor aflați în necaz. Soldații noștri luptă pe front și apără, uneori chiar cu prețul vieții, sfintele hotare ale Ucrainei, iar sprijinul UUR și a cetățenilor români le dă curaj și încredere pe câmpul de luptă. România și Uniunea Ucrainenilor din România s-au dovedit a fi prieteni de nădejde și pentru asta merită întreaga gratitudine a poporului ucrainean. În aceste condiții dificile trebuie să ne rugăm pentru ca Ucraina să iasă victorioasă, să-și recupereze teritoriile ocupate de cotropitorii ruși și să se instaureze o pace durabilă, care să asigure reconstrucția Ucrainei”, a spus episcopul Viktor Hrebka.

Pastorul Gherasim Magda a mărturisit că a slujit într-o comunitate maramureșeană, a prins drag de limba ucraineană, și este convins că prin intermediul credinței oamenii se pot apropia indiferent de etnie, astfel de acțiuni fiind benefice pentru întărirea credinței prin cântul religios.

Programul artistic de cântece religioase a fost susținut de grupul vocal ”Vocile Miculei”, coordonat de Ioan Bumbar, reușind să introducă participanții într-o atmosferă de calm și pace, atât de necesară în aceste vremuri grele, muzica religioasă fiind o rugăciune în sine. Evenimentul s-a desfășurat sub semnul solidarității și respectului pentru credință și neam, cu rol deosebit în asigurarea existenței comunicării între toate categoriile sociale și de vârstă, astfel încât ucrainenii să-și afirme unitatea, locul și rolul pe care îl au în județul Satu Mare. În final, organizatorii au oferit o agapă pentru toți participanții.

Citiți în continuare…

Share This