Festivalul Intercultural Timişoara Refugee ,,Art Festival”, ediţia a VII-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La Timişoara, câteva sute de refugiaţi din calea războiului din Ucraina, împreună cu cei din Siria, Palestina şi reprezentanţii organizaţiilor locale au participat, la finele lunii iunie, la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Intercultural Timişoara Refugee ,,Art Festival”.

Evenimentul a avut loc în Parcul „Carmen Sylva“ şi a făcut parte din cadrul proiectului Timişoara Refugee ,,Art Festival ”, organizat de Casa LOGS, împreună cu partenerii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara, Uniunea Ucrainenilor din România – Filiala Timiş şi Societatea pentru Copii şi Părinţi. Acestei manifestări în aer liber i s-au alăturat şi voluntarii de la Erasmus Student Network-ESN Timişoara şi Ofensiva Tinerilor din Arad.

Cu acest prilej au fost pregătite ateliere de creaţie pentru copii, unde cei mici au putut picta, pe diverse materiale textile, pe obiecte din lemn, lut sau pe tablouri în miniatură. Totodată, aceştia au mai confecţionat brăţări, lănţişoare şi diferite accesorii, în culorile ţării lor natale. O atracţie deosebită a fost şi zona de lectură, pentru tineri şi adulţi, standul fiind pregătit de către Organizaţia Femeilor Ucrainene, din cadrul Filialei UUR Timiş. Cu acest prilej au fost distribuite reviste, ziare, pliante şi cărţi tipărite în limba ucraineană sau română.

Printre aceste momente deosebite ale evenimentului, în cadrul picnicului intercultural, au fost prezentate preparatele tradiţionale specifice Ucrainei, Siriei şi Palestinei, pregătite de refugiaţii stabiliţi temporar în oraşul de pe malul Begăi. În cadrul acestui proiect, au mai avut loc diverse activităţi recreative, expoziţii, proiecţii de filme, turneu de fotbal şi un flashmob cu denumirea ,,With Ukraine. With Refugee”, organizat în centrul urbei, sub forma unui manifest de mulţumire pentru susţinere.

La toate acestea, mai adăugăm masa rotundă, la care au fost invitaţi să ia parte 30 de reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere, refugiaţii stabiliţi în Timişoara şi reprezentanţi ai presei locale.

Citiți în continuare…

Share This