Festivalul Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Peste 35 de formații și ansambluri artistice din România, Ucraina, Ungaria şi Republica Moldova au participat sâmbătă, 13 ianuarie, la Festivalul Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni. Evenimentul, ajuns la a XXXI-a ediţie, s-a desfășurat, conform tradiției, în Sighetu Marmației, jud. Maramureș.

Festivalul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, la Biserica Greco-Catolică, și a continuat cu parada colindătorilor până în Parcul Central, unde a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. După intonarea imnurilor de stat ale României şi Ucrainei, au luat cuvântul oficialităţile prezente, din ţară şi străinătate.

Deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, a subliniat importanța acestui festival pentru comunitatea ucraineană şi a făcut referire la faptul că ucrainenii din România, indiferent de zona în care locuiesc, păstrează cu sfințenie ceea ce au moștenit mai de preț din moși strămoși.

Deputatul a reamintit de primele ediţii ale festivalului şi și-a exprimat aprecierea pentru cei care au contribuit, de-a lungul anilor, la derularea acestui eveniment, devenit tradiție la Sighetu Marmației. Nicolae Miroslav Petreţchi a mulțumit autorităților române pentru sprijinul acordat minorităților naționale şi pentru posibilitatea comunităților de a-şi păstra, promova şi transmite, astfel, mai departe, identitatea,  care reprezintă „bogăţia nestemată a unui popor”.

În același timp, Președintele UUR a făcut referire la situaţia dramatică din ţara vecină, unde ucrainenii sunt nevoiți să-și apere, cu prețul vieții, libertatea, valorile democratice, limba şi identitatea. Nicolae Miroslav Petreţchi a reamintit că „Ucraina a ales calea europeană”, exprimându-şi speranţa că „într-un timp cât mai scurt, atât Ucraina, cât și Republica Moldova, vor deveni parte integrantă a familiei europene.

Pe scena festivalului au urcat, alături de ansambluri artistice din România, Ucraina, Ungaria şi Republica Moldova, grupuri vocale formate din tineri refugiați ucraineni din Sighetu Marmației, București, Galați, Timișoara și Tulcea.

La eveniment au fost prezenți reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului României, ai Ambasadelor Ucrainei şi României, ai administrațiilor publice locale din România și Ucraina, ai Congresului Mondial al Ucrainenilor, ai Congresului European al Ucrainenilor, ai Asociației pentru relațiile cu ucrainenii din afara granițelor Ucrainei (Asociația ”Ucraina – Lumea”), ai mediului academic din România și Ucraina, ai Bisericii, precum și ucraineni din toate zonele României.

Citiți în continuare…

Share This