Filiala Satu Mare UUR a sărbătorit Ziua cămăşii tradiționale ucrainene

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Satu Mare UUR a marcat joi, 21 mai, Ziua mondială a cămăşii tradiţionale ucrainene online. Evenimentul intitulat Ziua cămășii ucrainene, ajuns la a patra ediție, a reunit aproximativ 100 de persoane din România și Ucraina și s-a bucurat de un mare succes.

Știm cu toții că această zi este importantă în viața fiecărui ucrainean, oriunde s-ar afla acesta. Ucrainenii din România știu să-și păstreze și să transmită obiceiurile, cultura, limba și portul popular. Cămașa tradițională ucraineană este simbolul unității, este legătura dintre generații. Vă îndemn să iubiți cămașa tradițională și să transmiteți această iubire tinerei generații. Aceasta fac și eu cu fiul meu și vă îndemn să faceți la fel. Vă mulțumesc pentru că susțineți ucrainenii din România și limba ucraineană și vă mulțumesc pentru că iubiți ia ucraineană, a declarat, la deschiderea evenimentului, Președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi.

Președintele Filialei Satu Mare, Irina-Liuba Horvat, a spus că scopul acestei sărbători constă în păstrarea valorilor ucrainene și promovarea acestora în rândul tinerilor și a populației, în general. Sărbătoarea invită pe fiecare cetățean să îmbrace cămașa tradiţională la locul de muncă sau la şcoală, ia fiind cartea de vizită a fiecărui popor.

Primarul comunei Tarna Mare, județul Satu Mare, Monica Sobius, a transmis felicitări ucrainenilor din România, dar și ucrainenilor de pretutindeni cu prilejul Zilei mondiale a cămășii ucrainene și a remarcat buna colaborare româno-ucraineană nivel local.

În cadrul evenimentului au fost prezentate două filme despre ia ucraineană, realizate în condițiile actuale. Primul film este intitulat “Ziua cămășii ucrainene” în care se prezintă importanța acestei zile și rolul cămășii tradiționale ucrainene, iar al doilea film este intitulat “Ziua cămășii ne unește”, în care educatoare Adriana Bejera Horvat și copii ucraineni de la grădinţa şi şcoala din comuna Micula prezintă urări și desene dedicate Zilei cămășii tradițonale ucrainene.

Un alt moment emoționant a fost prezentarea înregistrărilor, când două cămăşi ucrainene sunt dăruite copiilor Ionuț Hanțig și la Samira Szenuka din Micula pentru contribuţia lor deosebită în promovarea culturii ucrainene.

Amintim că primele trei ediții ale Zilei cămășii ucrainene au fost organizate la Tarna Mare, județul Satu Mare, ocazie cu care oaspeții din Ucraina aduceau în dar un tort sub formă de ie. Anul acesta moment a fost marcat tot online, dna Janna Mykytiuk, primarul comunei Vyliatynoraionul Hust i-felicitat pe participanții evenimentului și prezentat tortul făcut cu această ocazie, iar grupurile  folclorice “Velyatinsky molodychky” și Bereghenya” au prezentat un frumos program de cântece ucrainene dedicate Zilei cămășii ucrainene.

La ediția din acest an a Zilei cămășii ucrainene a participat și directorul Muzeului de Arhitectură și Civilizație Populară din Ujgorod, Vasyl Koţan, care a făcut o prezentare detaliată a costumelor tradiționale ucrainene din diferite regiuni ale Trancarpatiei, Ucraina.

În cadrul sărbătorii Zilei cămășii ucrainene, participanții au avut ocazia de a-și prezenta propriul costum tradițional și de a împărtăși amintiri legate de ia ucraineană.

La sărbătorirea online a Zilei cămășii ucrainene au participat: președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav  Petrețchi, membrii Consiliului (Rada) a UUR, departamentului  adimistrativ al UUR, comitetului filialei Satu Mare, organizațiilor locale din Micula, Satu Mare, Tarna Mare, Păulian, Botiz, Moftinu Mic, Terebeşti, Răteşti, Satu Mic, primarul comunei Tarna Mare, dna Monica Sobius, membrii simpatizanţi ai filialei sătmărene, copiii de la grădinițșșcoala din comuna MiculaDin Ucraina au participat: primarul comunei Vyliatyno, raionul Hust, Janna Mykytiukîmpreună cu grupurile  folclorice “Velyatinsky molodychky” și Bereghenya”, precum și directorul Muzeului de Arhitectură și Civilizație Populară din Ujgorod, Vasyl Koţan.

 




 

Citiți în continuare…

Share This