Filiala UUR-Timiș a comemorat victimele Holodomorului din 1932-1933

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

29 nov., 2022

„Lumânarea nestinsă”, simbol de neuitare și conștientizare, a pâlpâit, la finalul acestei săptămâni, și în mâinile ucrainenilor timișeni, adunați pentru comemorarea victimelor “Holodomorului”, una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Acțiunea, organizată de UUR Timiș, a început cu o slujbă de pomenire a celor trecuți în neființă, oficiată la Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Președintele filialei gazdă, Gheorghe Hleba, împreună cu reprezentanții comunității ucrainene și refugiații din Ucraina, s-au rugat cu lacrimi în ochi pentru sufletele adormiților. La sediul Casei de Cultură a Ucrainenilor a fost prezentat istoricul celei mai grave catastrofe naționale din Ucraina. Ana Zablotskaya, din Kiev, a povestit tragedia prin  strămoșilor ei, care, pentru a supraviețui, ajunseseră să scormonească pământul în căutare de rădăcini. Ucrainenilor li s-a interzis să părăsească țara și ororile prin care au trecut au fost ascunse.

Marea Foamete (Holodomor) din 1932-1933 este cinstită de ucrainenii de pretudindeni în a patra sâmbătă a lunii noiembrie, în memoria celor aproximativ 10 milioane de conaționali care au murit din cauza politicilor represive ale regimului stalinist.

Citiți în continuare…

Nas holos 343

Nas holos 343

În această ediție, puteți citi:  • Ideea unității și independenței Ucrainei în opere lui Iuriy Fedkovych; • Un forum...

Clopoțel nr. 189, ianuarie 2023

Clopoțel nr. 189, ianuarie 2023

În această ediție, puteți citi:  – povestea « Aventuri de Crăciun ale lui Portocală» de Natalka Logvyn; povestea...

Share This