Filiala UUR-Timiș a comemorat victimele Holodomorului din 1932-1933

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

„Lumânarea nestinsă”, simbol de neuitare și conștientizare, a pâlpâit, la finalul acestei săptămâni, și în mâinile ucrainenilor timișeni, adunați pentru comemorarea victimelor “Holodomorului”, una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Acțiunea, organizată de UUR Timiș, a început cu o slujbă de pomenire a celor trecuți în neființă, oficiată la Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Președintele filialei gazdă, Gheorghe Hleba, împreună cu reprezentanții comunității ucrainene și refugiații din Ucraina, s-au rugat cu lacrimi în ochi pentru sufletele adormiților. La sediul Casei de Cultură a Ucrainenilor a fost prezentat istoricul celei mai grave catastrofe naționale din Ucraina. Ana Zablotskaya, din Kiev, a povestit tragedia prin  strămoșilor ei, care, pentru a supraviețui, ajunseseră să scormonească pământul în căutare de rădăcini. Ucrainenilor li s-a interzis să părăsească țara și ororile prin care au trecut au fost ascunse.

Marea Foamete (Holodomor) din 1932-1933 este cinstită de ucrainenii de pretudindeni în a patra sâmbătă a lunii noiembrie, în memoria celor aproximativ 10 milioane de conaționali care au murit din cauza politicilor represive ale regimului stalinist.

Citiți în continuare…

Share This