“Gala Maramureșeană din Banat”, organizată la Bârna, județul Timiș

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Întâlnirea de suflet a ucrainenilor din vestul țării, la “Gala Maramureșeană din Banat”, în Căminul Cultural din Bârna, pe 29 septembrie, a fost un moment emoționant prin care comunitatea și-a omagiat tradițiile și cultura. Ucrainenii din comuna Bârna, ajunși pe aceste meleaguri cu trei decenii în urmă, au reușit să își păstreze cu respect și devotament limba maternă, muzica, dansul, portul și obiceiurile învățate din moși și strămoși.

Evenimentul a fost deschis cu un mesaj emoționant dna Maria Szabo Condrei, inspector școlar de limbă ucraineană la IȘJ Timiș, care a subliniat rolul ucrainenilor în păstrarea și promovarea culturii, a identității și tradițiilor specifice minorității.

Ansamblurile ucrainene din județul Timiș au oferit spectacole artistice impresionante. Pe scenă au urcat elevii Școlii Generale Bârna (profesor Ioan Smecicaș), cei de la secția de limbă ucraineană a Liceului “Iulia Hașdeu”- Lugoj (profesor Gabriel Bilan), dansurile au fost aduse de ansamblul “Zoloti Druzii”- Știuca, iar corul “Țvitna Poleanca”- Criciova a interpretat o selecție de melodii tradiționale ucrainene.

De remarcat a fost și prestația remarcabililor artiști instrumentali Nicoleta și Nicolae Hrin din Remetea Mică, iar invitați de onoare la această ediție specială au fost membrii ansamblului coral “Holos Ucraințiv” din Caransebeș, sub conducerea talentatului dirijor Ioan Malenovschi.

Din partea Filialei UUR Timiș, au participat președinta Organizației din Timișoara, Mihaela Bumbuc, vicepreședintele Vasile Drozd și consilierul Sorin Șpilca, alături de președinții de organizații din Bârna, Lugoj, Bethausen, Criciova: Ioan Longa, Ioan Covaci, Vasile Condrei, Șandor Vasile. Primarul comunei Bârna, Dumitru Pecora, a evidențiat colaborarea eficientă cu UUR Timiș și a îndemnat ucrainenii la unitate și solidaritate.

Evenimentul, un exemplu de perseverență culturală, voință și putere spirituală a comunității ucrainene din Banat, s-a încheiat cu o masă festivă generos oferită prin finanțarea Uniunii Ucrainenilor din România.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This