Hramul bisericii ortodoxe ucrainene din Timișoara

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Religia ocupă un rol fundamental în cadrul comunității ucrainene din Banat, fiind un liant puternic care unește oamenii în jurul valorilor comune și tradițiilor strămoșești, iar orașul Timișoara nu face notă discordantă. Biserica devine, astfel, un loc de adunare pentru slujbele religioase, dar și pentru evenimente sociale sau culturale, contribuind la menținerea identității și coeziunii comunității ucrainene.

     La invitația preotului paroh Cristian Popovici, Nicolae Miroslav Petrețchi a participat, pe 27 august, la hramul „Adormirea Maicii Domnului” al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Timișoara, a cărui slujbă religioasă, desfășurată în altarul de vară al bisericii, a fost oficiată de Părintele Vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean Nicolae Lauruc, alături de părintele protopop Petru Rosoca și un numeros sobor de preoți.

     În discursul sau, președintele UUR a evidențiat splendoarea bisericilor ucrainene din județul Timiș, ca rezultat al coeziunii manifestate de comunitatea ucraineană din această regiune. El a subliniat rolul crucial pe care biserica îl joacă în întărirea comunității, în special în această zi semnificativă, efort deosebit de important, întrucât, în localitățile ucrainene unde nu există biserici ucrainene, susținerea și promovarea culturii, tradițiilor și obiceiurilor ucrainene este dificil de realizat.

Nicolae Miroslav Petrețchi a adresat mulțumiri celor prezenți pentru colaborarea fructuoasă cu Uniunea Ucrainenilor din România. El a reamintit momentele dificile prin care comunitatea ucraineană din județul Timiș și din întreaga țară a trecut în 2016, când exista o încercare de dezbinare a comunității și de schimbare a identității noastre, moment în care cooperarea solidă și unitatea noastră ne-au ajutat să depășim aceste provocări și să progresăm în direcția în care ne aflăm astăzi.

Reprezentantul ucrainenilor în Parlamentul României a adus în atenție faptul că, în ultimii ani, UUR a asigurat alocări de fonduri pentru toate bisericile ucrainene din țară, niciuna nefiind neglijată, subliniind importanța faptului că suntem cetățeni ai României, țara care ne garantează drepturile necesare pentru a ne exprima și a sluji în limba ucraineană. Aceasta capătă o semnificație aparte în contextul în care ucrainenii din țara vecină se jertfesc pentru astfel de drepturi și libertăți.

     În încheiere, președintele UUR a exprimat recunoștință atât față de Vicariatul Ortodox Ucrainean, cât și față de întreaga comunitate ucraineană pentru sprijinul necondiționat acordat Ucrainei în fața invaziei armate ruse. Această contribuție deosebit de valoroasă a primit recunoaștere la nivel internațional și a rămas un simbol al solidarității noastre puternice.

     Alături de Nicolae Miroslav Petrețchi au participat președintele Filialei Timiș a UUR, dl Gheorghe Hleba, consilierii săi Alexandru Mocernac și Fabian Popovici, consilierii Filialei Timiș a UUR, dl Sorin Șpilca și dna Mihaela Bumbuc, administratorul Filialei Timiș a UUR, dna Hînda Bianca, contabila Filialei Timiș a UUR, Țimbota Liliana, precum și alți membri ai comitetului Filialei Timiș a UUR. Ca de fiecare dată, UUR își dovedește statutul de partener loial și strategic al bisericii, sponsorizând hramul cu masa pentru enoriași.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This