Întâlnire oficială cu vicepremierul Ucrainei, doamna Olha Ștefanishyna

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Vicepreşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a participat vineri, 8 decembrie, alături de președintele Comisiei pentru afaceri europene, Ștefan Muşoiu, la o întâlnire oficială cu viceprim-ministrul pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Ucrainei, doamna Olha Stefanishyna.

Discuțiile s-au axat pe implementarea reformelor asumate de Ucraina față de Uniunea Europeană, cooperarea româno-ucraineană și sprijinul ferm al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova, până la finalul anului 2023.

Partea română a reiterat sprijinul pentru adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina, ținând cont de eforturile și progresele clare și substanțiale înregistrate de cele două state în implementarea recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, au fost evidențiate inițiativele recente ale României pentru creșterea capacității de tranzit a cerealelor și bunurilor din Ucraina.

Totodată, a fost subliniat rolul diplomației parlamentare în susținerea constantă multidimensională oferită de România Ucrainei, atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi în viitor, în procesul de reconstrucție post-conflict. A fost exprimată disponibilitatea Parlamentului României de a consolida dialogul bilateral și de a împărtăși Radei Supreme a Ucrainei din experiența sa în procesul de aderarea la UE.

Vicepremierul Ucrainei, doamna Olha Stefanishyna, a mulțumit pentru sprijinul constant al României pentru aspirațiile europene şi euroatlantice ale țării sale, precum și pentru sprijinul acordat în războiul cu Rusia. ”Suntem recunoscători României pentru că a rămas un prieten adevărat al Ucrainei în momentele dificile ale unui război pe scară largă”, a declarat Olha Stefanishyna.

Vizita a avut loc în contextul intensificării de către partea ucraineană a eforturilor diplomatice pentru obținerea unei decizii de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană la următoarea reuniune a Consiliului European (14 – 15 decembrie 2023).

 

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This