La Suceava a avut loc Festivalul de colinde ucrainene, ediția a XXIII-a

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

În ziua Sfântului Mare Mucenic Ștefan, la Suceava, pe 27 decembrie, a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului de colinde ucrainene, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, în parteneriat cu Casa de Cultura a Studenților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Evenimentul a fost un prilej de bucurie și de promovare a culturii și tradițiilor minorității ucrainene din România.

Președintele UUR, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, prezent la eveniment, și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul participanților și entuziasmul față de atmosfera specială a festivalului, afirmând că acesta „reunește familia și ne duce cu gândul la copilărie”. De asemenea, președintele UUR a mulțumit statului român pentru sprijinul oferit în organizarea unor astfel de evenimente, care promovează cultura, tradițiile și obiceiurile minorității ucrainene din România.

Cu această ocazie, președintele Filialei Suceava a UUR, Ilie Sauciuc, a subliniat ca Uniunea Ucrainenilor din România este singura organizație care reprezintă minoritatea ucraineană, atât în țară, cât și în relațiile externe, colaborând cu instituții din Ucraina, Congresul Mondial al Ucrainenilor și Congresul European al Ucrainenilor. Acesta a dat citire Rezoluției Congresului al IX-lea al UUR, desfășurat la București în perioada 21-22 octombrie.

În deschiderea evenimentului, au transmis mesaje de bun venit și de urări de bine invitați speciali precum Cristian Șologon- subprefect Suceava, Daniel Serdenciuc- președinte Filiala Iași a UUR, Vasile Proțiuk- director adjunct al Colegiului Pedagogic al Universității Naționale de Stat ”I. Fedkovich” Cernăuți, Ucraina, Vasile Ioneț- director Liceul din Iordănești, Ucraina.

Părintele Valentin Ardelean a rostit o rugăciune de binecuvântare înainte de începerea programului de colinde.

Pe scena sălii Auditorium ”Joseph Smith” a Universității „Ștefan cel Mare Suceava” au evoluat nouă ansambluri artistice și grupuri vocale, aducând în fața publicului diversitatea și bogăția tradițiilor ucrainene: al Colegiului Pedagogic al Universității Naționale de Stat “Iu. Fedkovich” Cernăuți, Ucraina (Vasyl Protsiuk), „Cervona Kalena”- Negostina (Niculina Clapon),  „Vocile Negostinei” (Crainiciuc Antoneta), „Spivuci Ukrainky”- refugiate Ucraina- Suceava (Viktoria Dryhola), din Gropeni coordonat de Radu Nicolaișen, „Kolomeika”- Siret (Zirka Ianoș), „Kozaciok”- Bălcăuți (Petru Șoiman), „Izvorașul”- Școala Gimnazială Izvoarele Sucevei (pr. Ardelean Valentin), ansamblul Liceului Iordănești, Ucraina (Marina Șapcă). Fiecare participare a adus în prim-plan talentul și pasiunea pentru păstrarea identității culturale.

Evenimentul a fost onorat și de prezența unor personalități marcante, printre care profesori de limba ucraineană, refugiați ucraineni, membri UUR, simpatizanți și reprezentanți ai Comitetului Filialei Județene UUR.

În încheiere, părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relații cu Minoritățile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a adus o notă de spiritualitate și tradiție prin colindele interpretate.

Citiți în continuare…

Share This