Limba maternă ucraineană, celebrată la filiala UUR din Cluj-Napoca

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Sâmbătă, 10 februarie a.c., „Clubul copiilor ucraineni” din cadrul Filialei Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat un eveniment intitulat „Limba maternă ucraineană”. Gazda evenimentului, Lyudmyla Dorosh, redactor-șef al revistei pentru copii „Clopoțelul”, editat sub egida UUR, a pregătit o serie de activități destinate copiilor.

Copiii au aflat despre istoria tragică a originii acestei sărbători în Bangladesh, când autoritățile au suprimat o demonstrație de protest împotriva interzicerii guvernului de a folosi limba bengaleză în țară. Și în Ucraina, această sărbătoare a început să fie marcată începând cu data de 21 februarie 2000. Copiii au ascultat frumoase poezii patriotice, în care este evocată importanța limbii materne, întrucât, pentru fiecare popor, aceasta este garanția eternității. Participanții și-au demonstrat cunoștințele despre limba lor maternă ucraineană prin tot felul de concursuri și exerciții interesante, în care au trebuit să ghicească unități frazeologice și să le explice semnificația, să potrivească expresii cu sens figurat în contexte corespunzătoare și să finalizeze proverbe despre limbă și cuvinte.

În a doua parte a evenimentului – un atelier de creație –, copiii au fost invitați să facă un înger păzitor al limbii ucrainene. Dar cel mai important lucru pe care au vrut să-l transmită organizatorii evenimentului poate fi descris astfel: pentru ca îngerul să ne ajute cu adevărat să ne păstrăm limba maternă, trebuie să-l ajutăm cu toții în acest demers în fiecare zi – adică să vorbim în ucraineană!

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă creativă și prietenoasă, copiii mai mici și mai mari, precum și adulții, au lucrat cu inspirație și dăruire cot la cot, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatul muncii lor.

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 360

,,Naș holos”, Nr. 360

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina; • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This