Manifestare cultura-științifică „210 ani de la nașterea lui Ievhen Hrebinka”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Specializarea Limba și literatura ucraineană din cadrul Facultății de Litere a UBB, a organizat la data de 2 aprilie a.c., la sediul Filialei, manifestarea cultura-științifică dedicată celor „210 ani de la nașterea lui Ievhen Hrebinka”.

În debutul întâlnirii, a fost ținut un moment de reculegere în cinstea celor care s-au jertfit pentru apărarea integrității teritoriale și naționale a Ucrainei. Conf. dr. Ioan Herbil a prezentat un crochiu biografic al scriitorului omagiat, după care a citit comunicarea «Особливості творчості Євгена Гребінки» („Particularități ale creației lui Ievhen Hrebinka”), în care a subliniat diversitatea tematică și stilistică a operelor, precum și influența pe care a avut-o creația sa asupra formării și dezvoltării în literatura ucraineană a noului stil, romantismul, și asupra creației lui P. Kuliș, O. Storojenko, M. Vovciok.

Cea de-a doua comunicare, intitulată „Ievhen Hrebinka și Taras Șevcenko”, a fost prezentată de lector dr. Mihaela Herbil, fiind construită în jurul rolului pe care fabulistul ucrainean l-a avut în destinul vieții și al operei lui Taras Șevcenko.

Pentru ilustrarea moștenirii literare a scriitorului ucrainean, a avut loc un moment poetic: redactorii revistei «Дзвоника» („Clopoțel”) – Olga Senychyn și Lyudmyla Dorosh – și doamna prof. Motria Kramar au citit câteva fabule.

În finalul acțiunii, a avut loc o scurtă prezentare de carte: două romane ale lui Iurii Lukan („Nu-i greu să ucizi un corb” și „Nopți banale”), reeditate în 2021, și două romane ale lui Corneliu Irod („Sărbătoarea: Ajunul” și „Sărbătoarea: Dimineața”), apărute în 2020, toate cu sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România, volume care au fost oferite participaților, alături de ziare și reviste editate de UUR.

Printre cei prezenți, s-au numărat cadre didactice universitare, studenți, membri ai Filialei clujene precum și oaspeți din Ucraina care s-au refugiat în orașul de pe Someș din calea războiului.

Citiți în continuare…

Clopotel 210, octombrie 2024

Clopotel 210, octombrie 2024

În această ediție, puteți citi:  povestirea „A venit toamna” de Oksana Neamciuc; – povestirea „Broscuță...

Share This