Marcarea unui an de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) a marcat un an de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, care a declanșat un război devastator în țara vecină. În toate județele din România în care locuiesc etnici ucraineni, filialele UUR împreună cu autoritățile locale au organizat ceremonii religioase și acțiuni speciale.

La Satu Mare, evenimentul de comemorare s-a desfășurat la bustul poetului național ucrainean Taras Șevcenko, amplasat în parcul Vasile Lucaciu. Manifestarea a fost condusă de secretarul general UUR, Liuba Horvat, președintele UUR Satu Mare, care a mulțumit autorităților județene și locale pentru modul exemplar în care, vreme de un an, zi de zi, s-au implicat în ajutorarea greu încercatului popor ucrainean. La eveniment au participat Radu Roca, prefectul județului Satu Mare, care a subliniat importanța solidarității cu cauza dreaptă a poporului ucrainean, precum și sprijinul necondiționat pe care România l-a acordat Ucrainei, în tot acest răstimp.

În cadrul unei acțiuni comemorative care a marcat un an de la declanșarea războiului din Ucraina, președintele Filialei UUR Maramureș, profesorul Miroslav Petrețchi,  a amintit că UUR i-a primit cu brațele și inimile deschise pe refugiații din Ucraina, oferindu-le adăpost și asistență. La evenimentul comemorativ au participat numeroși membri ai organizațiilor maramureșene, directori, profesori și elevi. Vorbitorii au subliniat încă o dată rolul jucat de voluntari, prezenți 24/24 în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, mobilizați pentru a-i ajuta pe refugiații sosiți din Ucraina, încă din primele momente de după declanșarea războiului.

Realitățile ultimului an au fost rememorate și la sediul Filialei Caraș-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina. O prezentare a parcursului războiului din Ucraina a fost expusă de profesorul Ioan Rosocha, care a deplâns situația a milioane de cetățeni ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească locuințele și  țara, pentru a se refugia din fața ororilor războiului. Tot cu această ocazie, participanții la dezbatere au subliniat solidaritatea deosebită și sprijinul necondiționat oferit de români refugiaților ucraineni încă din primele zile ale conflictului armat, precum și efortul depus în cadrul organizațiilor cărășene ale UUR pentru colectarea și transportul donațiilor.

La Timișoara, manifestarea organizată de Filialele Timiș și Arad ale UUR a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor ucraineni care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, pentru libertate. Slujba a fost oficiată de preotul Cristian Popovici, de la biserica ortodoxă ucraineană din Timișoara. Cu aceeași ocazie, a fost vernisată o expoziție foto-video a jurnalistei Mihaela Bumbuc și a fost organizată  o masă rotundă, la care a fost invitat și primarul urbei, Dominic Fritz. După alocuțiunile rostite de oficialitățile prezente la întâlnire, a urmat un program artistic susținut de grupuri din localitățile Știuca, Bethausen, Petroasa Mare, Remetea Mică și Arad, precum și de refugiați din Ucraina. Manifestările au continuat în Parcul Central, unde au fost plantate simbolic 365 de flori de hârtie, iar  în Piața Operei a fost rostită rugăciunea ”Tatăl nostru” în mai multe limbi și s-au aprins 365 de candele, reprezentând numărul zilelor care s-au scurs de la începutul războiului.

Filiala Cluj a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Catedra de Limbă și Literatură Ucraineană din municipiu, a marcat cele 365 de zile de la declanșarea războiului în Ucraina, printr-o slujbă de pomenire a eroilor căzuți în luptă. La Facultatea de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, unde a avut loc evenimentul, preotul Vasile Bocicorec a oficiat o slujbă de pomenire în limba ucraineană. Membrii filialei, refugiații ucraineni stabiliți în Cluj-Napoca și invitații au purtat lumânări aprinse în mâini pe toată durata momentului religios, apoi au așezat aceste lumânări pe treptele  clădirii. Prin acest gest, toți cei prezenți au ținut să își exprime solidaritatea cu poporul ucrainean, compasiunea și recunoștința față de eroii care și-au dat viața pentru libertatea și suveranitatea Ucrainei.

Filiala UUR Tulcea a organizat o masa rotundă la care au luat parte distinși oaspeți precum doamna Viorica Pavel, inspector general al ISJ  Tulcea, doamna Claudia Ciotic, președinta Comunității rușilor lipoveni din Tulcea și pe domnul Igor Babaian, reprezentantul Consiliului Județean, partener în gestionarea hub-ului umanitar pentru Ucraina. De asemenea, la eveniment au participat numeroși  refugiați ucraineni. Momentul a fost impresionant, toți participanții retrăind emoțiile, sentimentele  copleșitoare din urmă cu un an, când au oferit ajutor,  întâmpinând mamele și copiii refugiați din calea războiului, care și-au găsit adăpost în județul Tulcea.

În nord-estul țării, filiala UUR-Suceava a organizat împreună cu Asociația Institutul Bucovina  un eveniment emoționant la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Suceava, unde a fost oficiată bilingv o slujbă de comemorare a victimelor războiului din Ucraina. În pridvorul bisericii a fost expusă o expoziție cu lucrările copiilor și adolescenților refugiați din Ucraina. În fața bisericii a fost prezentat un program artistic care a cuprins poezii și cântece ucrainene. La eveniment au fost prezenți Ilie Sauciuc, președintele Filialei UUR Suceava, Petru-Vasile Gafiuc, președintele Asociației Institutul Bucovina, Mihai Pânzaru PIM, artist plastic, precum și numeroși refugiați ucraineni.

Citiți în continuare…

Share This