Masă rotundă „Cultura ca punte: de la reconstrucție la colaborare internațională”

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

La Centrul de Proiecte din Timișoara, reprezentanții Filialei Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România au fost invitați să participe la o masă rotundă cu tema „Cultura ca punte: de la reconstrucție la colaborare internațională.” Organizată de Fundația Culturală ARTMEDIA și Asociația FAINA UA, reprezentată de Jane Rozbytska din Ucraina, această întâlnire face parte din proiectul „Sunlight Over Borders,” care îmbină practicile teatrale din România și Ucraina.
Președintele Filialei, prof. Maria Szabo Condrei și prim-vicepreședintele Mihaela Bumbuc au subliniat angajamentul Uniunii Ucrainenilor din România pentru promovarea culturii, limbii materne și tradițiilor ucrainene.
În plus, UUR sprijină integrarea refugiaților ucraineni în diverse programe culturale, educaționale și sportive, atât la nivel județean, cât și național.
UUR este implicată activ în reconstrucția Ucrainei, fiind recent partener la Forumul Trilateral de la Iași, dedicat sprijinului transfrontalier al Ucrainei, și la Forumul Bilateral, organizat de UUR pentru a reuni oamenii de afaceri din România în identificarea soluțiilor de reconstrucție a țării vecine.
„Reconstrucția Ucrainei înseamnă și reconstrucția resursei umane. Oamenii aceștia își doresc să se întoarcă în țara natală, iar noi avem responsabilitatea de a le susține identitatea, limba și valorile culturale. Sunt parte din familia noastră extinsă, a comunității ucrainene,” a declarat prof. Maria Szabo Condrei, care a reamintit că două puncte din Rezoluția Congresului al IX-lea al UUR vizează sprijinul și integrarea refugiaților ucraineni.
La masa rotundă au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor culturale, inclusiv Simona Fit, consilier personal al primarului Timișoarei, Alexandra Riegler, dir. Centrului de Proiecte, și Flavius Ilioni-Loga, preș. Asociației LOGS sau Angela Ciupa, dir. DGASPC. În conexiune directă s-au aflat Igor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, și Mykhailo Glubokyi, dir. Fundației Izolyatsia.
Discuțiile au abordat teme precum restaurarea culturală și consolidarea identității naționale prin teatru, schimbarea socială și colaborarea internațională. Proiectul „Sunlight Over Borders” este susținut de Fundația Culturală ARTMEDIA și FAINA UA, cu sprijinul fundației IZOLYATSIA și cofinanțat de Uniunea Europeană.
Participanții au fost invitați la avanpremiera piesei de teatru „Blockpost” la Teatrul German de Stat din Timișoara, o producție ARTMEDIA și FAINA UA, care evocă începutul războiului din Ucraina și este destinată atât publicului român, cât și refugiaților ucraineni, cu titrare în ucraineană.

Citiți în continuare…

Share This