Masă rotundă „O voce nouă în armonia interetnică a Tomisului”, la Constanța

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Uniunea Ucrainenilor din România a organizat sâmbătă, 28 septembrie, la Constanța, masa rotundă „O voce nouă în armonia interetnică a Tomisului”, primul eveniment desfășurat după deschiderea sediului Uniunii în acest oraș. Evenimentul a abordat teme legate de armonia etnică și culturală a Dobrogei, concentrându-se pe provocările și oportunitățile actuale.

Dezbaterile s-au structurat în două secțiuni: „Modelul istoric al armoniei culturale, etnice și confesionale al Dobrogei” și „Oportunități de colaborare și proiecte coezive ale minorităților în Dobrogea”. Au participat reprezentanți ai autorităților locale, ai comunităților etnice și academice, precum și ai organizațiilor care lucrează cu refugiații ucraineni.

Printre participanți s-au numărat șeful Serviciului Situații de Urgență și Afaceri Europene- Instituția Prefectului, Liliana Piscanu, conf. univ. dr. Asociația Casa Mării Negre, Marian Zidaru, președintele Comunității Elene „ELPIS”, Anton Antoniadis, secretarul general al Uniunii Democrate a Turcilor din România, Ervin Ibraim, reprezentanta Comunității Bulgarilor „EDINSTVO”, Teodora Carpuz, reprezentanta Centrului Regional de Integrare, Alexandra Simon, din partea JRS România Olga Popova, coordonatorul World Vision România- Constanța, Răzvan-Cătălin Nicola și președintele Asociației Novapolis, Iris Alexe.

În deschiderea evenimentului, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi, a subliniat importanța modelului dobrogean de coexistență culturală, rolul minorităților naționale în consolidarea acestuia și sprijinul statului român pentru aceste comunități. De asemenea, a evidențiat rolul noului sediu al Uniunii în sprijinirea comunității ucrainene și a refugiaților ucraineni din regiune, propunând ca acesta să devină o platformă pentru dezvoltarea proiectelor comune.

Deputatul și membru al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, Varol Amet, a subliniat performanțele modelului interetnic, intercultural și interconfesional din Dobrogea și rolul comunității ucrainene în îmbunătățirea acestui model prin dialog și colaborare.

Participanții au discutat provocările actuale și oportunitățile de colaborare dintre minorități, autorități și instituțiile care lucrează cu refugiații. Concluziile au evidențiat nevoia de a consolida aceste legături și de a dezvolta proiecte concrete pentru bunăstarea tuturor comunităților din regiune.

Citiți în continuare…

Share This