Mesajul presedintelui UUR cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

Ucraina sărbătorește astăzi 32 de ani de la proclamarea independenței. Din nefericire, pentru al doilea an consecutiv, cea mai importantă sărbătoare a Ucrainei este umbrită de războiul pe scară largă, declanșat de Rusia la 24 februarie 2022. În cea de-a 547-a zi de lupte eroice ale forțelor armate și ale poporului ucrainean împotriva invadatorilor ruși și în contextul eliberării treptate a teritoriilor ocupate temporar, putem spune cu încredere că poporul ucrainean se îndreaptă spre victorie împotriva inamicului rus!

Ucrainenii au visat întotdeauna la propriul stat suveran, au luptat pentru idealul independenței statului, iar acum, la mai bine de 30 de ani de la proclamarea independenței statului ucrainean, din păcate, ucrainenii plătesc din nou un tribut de sânge, nu numai pentru propria libertate, independență și dreptul de a-și determina și crea viitorul, ci și pentru pacea întregii Europe.

În această perioadă de mari provocări, dificultăți și încercări, ucrainenii și-au dovedit unitatea, rezistența, curajul și eroismul, iar diaspora ucraineană a dat dovadă de cea mai mare coeziune din istoria sa. Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), singura organizație parlamentară care îi reprezintă pe etnicii ucraineni în Consiliul Minorităților Naționale din România, în fața celorlalte autorități ale statului, precum și în cadrul Congresului Mondial al Ucrainenilor, Congresului European al Ucrainenilor, Consiliului Mondial de Coordonare a Ucrainenilor, în cadrul ședinței Consiliului UUR din 24 februarie 2022, a condamnat ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean în lupta împotriva agresorului rus.

De mai bine de un an și jumătate de la invazia pe scară largă, Uniunea Ucrainenilor din România ajută neobosit Ucraina nu doar cu vorbe, ci și cu fapte! Încă din primele zile ale războiului, toate filialele și membrii Uniunii au acordat ajutor multiplu persoanelor strămutate din Ucraina, de la traduceri, informații utile și hrană direct la intrarea în țară, până la cazarea refugiaților în filialele sare sau în casele particulare ale membrilor obișnuiți ai UUR, transport gratuit prin România și în alte țări europene, mediere în relațiile cu organizațiile neguvernamentale și instituțiile de stat din România.

De la începutul invaziei ruse, UUR a livrat direct mii de tone de ajutoare umanitare, achiziționate din fonduri proprii sau din donații primite de la persoane fizice sau juridice din România, în regiunile Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Lviv și Cernăuți, unde produsele și bunurile de primă necesitate au fost distribuite refugiaților din centrul și estul Ucrainei sau au fost trimise mai departe, către orașele și satele unde au loc lupte.

În același timp, UUR continuă să promoveze consolidarea continuă a cooperării transfrontaliere, utilizarea tuturor oportunităților oferite de aceasta pe întreg perimetrul frontierei româno-ucrainene, competitivitatea regiunilor de frontieră românești și ucrainene și integrarea armonioasă a regiunilor ucrainene în spațiul european, contribuind la dezvoltarea proceselor de integrare în domeniul cultural, educațional, economic și în alte domenii, precum și la creșterea nivelului de trai al locuitorilor de la frontieră. În plus, Uniunea Ucrainenilor din România rămâne o ”punte” solidă între popoarele român și ucrainean și va continua să promoveze cooperarea între cele două țări, consolidând relațiile de bună vecinătate și aprofundând cooperarea culturală.

Astăzi, în această zi festivă, aș dori să asigur pe toată lumea că Uniunea Ucrainenilor din România va continua să ajute cetățenii Ucrainei și va face tot ce-i stă în putință pentru a accelera victoria Ucrainei în acest război și pentru a restabili pacea în regiunea noastră! 

 

La mulți ani, Ucraina! La mulți ani, ucraineni!

Citiți în continuare…

,,Naș holos”, Nr. 361

,,Naș holos”, Nr. 361

În această ediție, puteți citi:  • Taras Șevcenko și Bucovina (II); • Mitropolitul Andrey Sheptytsky și scriitorii...

Share This