Ziua Națională a României are o însemnătate deosebită pentru întreaga societate românească, pentru că marchează unul dintre cele mai importante și strălucitoare momente din istoria țării, încununarea eforturilor de făurire a statului unitar modern. Gânduri de profundă recunoștință se îndreaptă spre cei care s-au luptat pentru întregirea națională.
Ca urmare a Marii Uniri din 1918, România a devenit nu doar un stat unitar, ci și multietnic, în care aproape 30% din populație era reprezentată de cele aproximativ 20 de minorități naționale. Ucrainenii aveau o pondere de aproximativ 3,5%, fiind a patra minoritate importantă, după maghiari, germani și evrei. Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia a proclamat „deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare”, dreptul de a se ”instrui, administra și judeca în limba sa proprie” și ”dreptul de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țârii”, drepturi și libertăți pe care le regăsim și în legislația românească postcomunistă.
Modelul de toleranță și de conviețuire interetnică, promovat de România, răspunde pe deplin, atât imperativului conservării și afirmării identității culturale românești, cât și celui de a garanta persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, dezvoltarea si exprimarea identității lor etnice, în spiritul cunoașterii, respectului reciproc și a dialogului intercultural.
Anul acesta, 1 decembrie este o zi cu dublă semnificație. Pe de o parte, sărbătorim marele eveniment istoric, în urma căruia România a devenit un stat național, unitar și liber, iar pe de alta – în această zi se desfășoară alegerile parlamentare, poate cele mai importante din decembrie 89. Ne aflăm într-un moment crucial pentru viitorul nostru, în care, cu toții, trebuie să demonstrăm că suntem uniți și determinați să ne consolidăm libertatea și vocația europeană și euroatlantică, profilul de stat responsabil, coerent și predictibil.
Parlamentul, ca organ reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare a țării, are un rol esențial într-o democrație autentică, inclusiv de a bloca eventuale tendințe spre autoritarism. Nicio democrație, niciun stat de drept nu poate funcționa fără un parlament puternic și responsabil. Astăzi, mai mult ca oricând, de fiecare dintre noi depinde soarta României europene și euroatlantice, viitorul nostru și al copiilor noștri.
1 Decembrie este, cu adevărat, ziua libertății, solidarității și unității noastre, a tuturor celor care locuiesc în România, indiferent de vârstă, etnie, credință și cultură. În această zi specială să ne reamintim marile reușite și lecții ale trecutului, să fim uniți și solidari, pentru a privi cu optimism spre viitor!
Nicolae-Miroslav Petrețchi a participat la slujba religioasă de Crăciun în Remeți
Președintele Uniunii Ucrainenilor din România, deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, a participat la slujba religioasă...