Mesajul președintelui UUR N.M.Petrețchi cu ocazia Zilei Naționale a României

UUR

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene

1 Decembrie nu este doar sărbătoarea de suflet a tuturor cetățenilor români, ci și o lecție de unitate, ziua care ne reamintește, an de an, că împreună suntem mai puternici în fața oricărei provocări. 

Acest adevăr capătă noi valențe astăzi, când trecem prin încercările unei grave crize de securitate, cu consecințe economice și umanitare semnificative, ca urmare a agresiunii neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în imediata apropiere a granițelor României. Ca stat membru al familiei europene și euro-atlantice, România rămâne alături de aliații și partenerii săi internaționali, uniți în determinarea de a apăra valorile democratice și ordinea internațională bazată pe reguli.

Simbol al solidarității naționale și al armoniei între cetățenii aceleiași țări, indiferent de naționalitate, 1 Decembrie e sărbătoarea care ne poartă gândurile către România anului 1918, un stat nu doar unitar, ci și multietnic, în care peste 25% din populație era alcătuită din persoane aparținând minorităților naționale. În prezent, Guvernul României continuă să promoveze înalte standarde de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale istorice care trăiesc în România, în conformitate cu valorile și principiile europene.

Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia a proclamat „deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare”, iar în prezent România continuă să acționeze în spiritul acestui document, promovând o societate deschisă conviețuirii pașnice în diversitate, precum și respectului și înțelegerii reciproce între populația majoritară și persoanele aparținând minorităților naționale, în beneficiul societății românești în ansamblul său, pentru care diversitatea culturală și interculturalitatea sunt o resursă inestimabilă.

Cu ocazia Zilei Naționale a României doresc sa transmit tuturor cetățenilor români cele mai sincere urări de bine și un viitor prosper si liniștit!

La mulți ani, România!

Citiți în continuare…

Vilne slovo nr. 11-12, iunie 2024

Vilne slovo nr. 11-12, iunie 2024

În această ediție, puteți citi: • Uniunea Ucrainenilor din România își deschide oficial campania electorală; • Din...

Share This